Pachnący obiad do pracy? Zupa ziemniaczana z pieczarkami w ulubionej formie to praktyczne i pożywne danie, które można łatwo podgrzać i zjeść poza domem. Sprawdziliśmy to!
Składniki:
- około 1,5 l rosołu, zagotuj
- 5-6 dużych ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
- 200g pieczarek, pokrojonych w plasterki
- 1 mała cebula, posiekana
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- 2-3 łyżki śmietany 18%
- masło klarowane
- gałka muszkatołowa
- czubrica czerwona
- czubrica zielona
Przygotowanie:
- W ganku rozgrzej trochę masła i zeszklij cebulę z czosnkiem.
- Dodaj ziemniaki i podsmaż.
- Dodaj pieczarki i chwilę podsmaż a następnie podduś.
- Po podduszonych pieczarek dodaj gorący rosół i zagotuj. Gotuj aż ziemniaki zmiękną, około 10-15 minut.
- W kubku wymieszaj śmietanę z czubricami oraz szczyptą gałki i dodaj kilka łyżek gotującej się zupy. Mieszaninę wlej do garnka pod koniec gotowania.
Zupę można zmiksować na krem.
Przepis inspirowany książką: „Potrawy z ziemniaków Siostry Marii”.