zupa ziemniaczana krem

Zupa ziemniaczana z pieczarkami – krem lub nie-krem

Pachnący obiad do pracy? Zupa ziemniaczana z pieczarkami w ulubionej formie to praktyczne i pożywne danie, które można łatwo podgrzać i zjeść poza domem. Sprawdziliśmy to!

Składniki:

  • około 1,5 l rosołu, zagotuj
  • 5-6 dużych ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 200g pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 1 mała cebula, posiekana
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 2-3 łyżki śmietany 18%
  • masło klarowane
  • gałka muszkatołowa
  • czubrica czerwona
  • czubrica zielona

Przygotowanie:

  1. W ganku rozgrzej trochę masła i zeszklij cebulę z czosnkiem.
  2. Dodaj ziemniaki i podsmaż.
  3. Dodaj pieczarki i chwilę podsmaż a następnie podduś.
  4. Po podduszonych pieczarek dodaj gorący rosół i zagotuj. Gotuj aż ziemniaki zmiękną, około 10-15 minut.
  5. W kubku wymieszaj śmietanę z czubricami oraz szczyptą gałki i dodaj kilka łyżek gotującej się zupy. Mieszaninę wlej do garnka pod koniec gotowania.

Zupę można zmiksować na krem.

Przepis inspirowany książką: „Potrawy z ziemniaków Siostry Marii”.