zupa ziemniaczana klasyczna

Zupa ziemniaczana klasyczna – krem lub nie-krem

Krem czy też nie, zupa ziemniaczana może być również spożywana jako przekąska w ciągu dnia. Przygotowana raz a następnie odgrzana w dowolnym momencie uzupełni zapotrzebowanie na ciepły posiłek.

Składniki:

  • 1,5 l rosołu, zagotuj
  • 800g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 2 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę lub starte na tarce
  • 1 cebula, posiekana
  • 100g wędzonego boczku bez skóry, pokrojonego w kostkę
  • 100g żółtego sera, startego na tarce (można pominąć)
  • 2-3 łyżki śmietany 18%
  • przyprawa do ziemniaków, do smaku
  • tłuszcz do smażenia (jeśli boczek jest chudy)

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku rozgrzej boczek i wytop z niego tłuszcz.
  2. Gdy boczek będzie chrupki dodaj cebulę i szklij ją.
  3. Dodaj ziemniaki z marchewką i podsmaż.
  4. Dodaj rosół, zagotuj i gotuj aż ziemniaki będą miękkie.
  5. W kubku wymieszaj śmietanę z przyprawą do ziemniaków i kilkoma łyżkami zupy. Mieszaninę wlej do garnka pod koniec gotowania. Zagotuj i zdejmij z ognia.
  6. Podaj na głębokim talerzu posypaną serem żółtym i zieleniną.

Zupę można zmiksować na krem.

Przepis inspirowany książką: „Potrawy z ziemniaków Siostry Marii”.