Krem czy też nie, zupa ziemniaczana może być również spożywana jako przekąska w ciągu dnia. Przygotowana raz a następnie odgrzana w dowolnym momencie uzupełni zapotrzebowanie na ciepły posiłek.
Składniki:
- 1,5 l rosołu, zagotuj
- 800g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
- 2 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę lub starte na tarce
- 1 cebula, posiekana
- 100g wędzonego boczku bez skóry, pokrojonego w kostkę
- 100g żółtego sera, startego na tarce (można pominąć)
- 2-3 łyżki śmietany 18%
- przyprawa do ziemniaków, do smaku
- tłuszcz do smażenia (jeśli boczek jest chudy)
Przygotowanie:
- W dużym garnku rozgrzej boczek i wytop z niego tłuszcz.
- Gdy boczek będzie chrupki dodaj cebulę i szklij ją.
- Dodaj ziemniaki z marchewką i podsmaż.
- Dodaj rosół, zagotuj i gotuj aż ziemniaki będą miękkie.
- W kubku wymieszaj śmietanę z przyprawą do ziemniaków i kilkoma łyżkami zupy. Mieszaninę wlej do garnka pod koniec gotowania. Zagotuj i zdejmij z ognia.
- Podaj na głębokim talerzu posypaną serem żółtym i zieleniną.
Zupę można zmiksować na krem.
Przepis inspirowany książką: „Potrawy z ziemniaków Siostry Marii”.