Zupa z włoskiej kapusty jest pyszna i warto, by wypróbowali ją nie tylko wielbiciele kapuśniaka. Syta i zdrowa na ciepłe śniadanie lub obiad poleca się na rodzinny stół.
Składniki:
- pół główki włoskiej kapusty, poszatkowanej
- 2 marchewki, obrane i starte na tarce o dużych oczkach
- 1 kalarepka, obrana i starta na tarce o dużych oczkach
- 1-1,5 l rosołu
- 1 cebula, obrana i posiekana
- 2 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte przez praskę
- masło klarowane
- 1 łyżka mąki owsianej
- kilka ziaren ziela angielskiego
- zioła włoskie do zup i warzyw
Przygotowanie:
- W dużym garnku rozgrzej trochę masła i podsmaż marchew, kalarepkę i kapustę.
- Zalej całość gorącym rosołem, dodaj ziele angielskie i zagotuj. Gotuj aż warzywa zmiękną.
- Na patelni rozgrzej trochę masła klarowanego i zeszklij na nim czosnek z cebulą.
- Dodaj mąkę na patelnię i podsmaż. Zasmażoną mąkę dodaj do zupy, a następnie wlej trochę zupy na patelnię i zbierz pozostałości mąki i warzyw. Zawartość patelni wlej z powrotem do zupy.
- Dopraw do smaku ziołami włoskimi i solą.
Przepis inspirowany książką: „365 obiadów na polskim stole”.