kapusta włoska na zupę

Zupa z włoskiej kapusty

Zupa z włoskiej kapusty jest pyszna i warto, by wypróbowali ją nie tylko wielbiciele kapuśniaka. Syta i zdrowa na ciepłe śniadanie lub obiad poleca się na rodzinny stół.

Składniki:

  • pół główki włoskiej kapusty, poszatkowanej
  • 2 marchewki, obrane i starte na tarce o dużych oczkach
  • 1 kalarepka, obrana i starta na tarce o dużych oczkach
  • 1-1,5 l rosołu
  • 1 cebula, obrana i posiekana
  • 2 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte przez praskę
  • masło klarowane
  • 1 łyżka mąki owsianej
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • zioła włoskie do zup i warzyw

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku rozgrzej trochę masła i podsmaż marchew, kalarepkę i kapustę.
  2. Zalej całość gorącym rosołem, dodaj ziele angielskie i zagotuj. Gotuj aż warzywa zmiękną.
  3. Na patelni rozgrzej trochę masła klarowanego i zeszklij na nim czosnek z cebulą.
  4. Dodaj mąkę na patelnię i podsmaż. Zasmażoną mąkę dodaj do zupy, a następnie wlej trochę zupy na patelnię i zbierz pozostałości mąki i warzyw. Zawartość patelni wlej z powrotem do zupy.
  5. Dopraw do smaku ziołami włoskimi i solą.

Przepis inspirowany książką: „365 obiadów na polskim stole”.