Zupa z kalarepki

Składniki:

  • 1-1,5 l rosołu
  • 2 marchewki, obrane, pokrojone w kostkę lub starte na tarce
  • 3-4 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 2-3 kalarepki, obrane, pokrojone w kostkę
  • koperek, posiekany
  • 2-3 łyżki śmietany 18%
  • czubrica zielona
  • garść świeżych liści szpinaku, posiekane (można pominąć)

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku zagotuj rosół.
  2. Dodaj pokrojone warzywa (bez szpinaku), zagotuj i gotuj aż zmiękną, około 15 minut.
  3. W kubku wymieszaj śmietanę z czubricą i kilkoma łyżkami gotującej się zupy. Mieszaninę wlej do zupy pod koniec gotowania razem ze szpinakiem i koperkiem.

Przepis inspirowany książką: „113 dań Siostry Anastazji. Potrawy jarskie i ryby”.