Wiele zalet ma zupa z kalarepki, np. wspomaganie układu odpornościowego i trawienia, niski indeks glikemiczny oraz możliwość różnorodnych przygotowań. To czyni ją atrakcyjną opcją dla osób szukających zdrowych i smacznych dań. Smacznego!
Składniki:
- 1-1,5 l rosołu
- 2 marchewki, obrane, pokrojone w kostkę lub starte na tarce
- 3-4 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
- 2-3 kalarepki, obrane, pokrojone w kostkę
- koperek, posiekany
- 2-3 łyżki śmietany 18%
- czubrica zielona
- garść świeżych liści szpinaku, posiekane (można pominąć)
Przygotowanie:
- W dużym garnku zagotuj rosół.
- Dodaj pokrojone warzywa (bez szpinaku), zagotuj i gotuj aż zmiękną, około 15 minut.
- W kubku wymieszaj śmietanę z czubricą i kilkoma łyżkami gotującej się zupy. Mieszaninę wlej do zupy pod koniec gotowania razem ze szpinakiem i koperkiem.
Przepis inspirowany książką: „113 dań Siostry Anastazji. Potrawy jarskie i ryby”.