Ciekawa alternatywa dla popularnych potraw fasolowych! Nasza zupa z fasoli czerwonej to kompozycja kolorystyczna, ważna dla jedzących oczami, ale i sycąca, odżywcza potrawa do przyrządzenia wegańsko -na wodzie lub na rosole.
Składniki do zupy fasolowej
- oliwa pomace,
- 1 cebula czerwona, obrana i posiekana,
- 3 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę,
- 1 marchew, obrana i pokrojona w kostkę,
- 1 por, obrany i posiekany w półplasterki,
- 3 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte przez praskę,
- 1 l rosołu lub wody,
- 0,5 szklanki fasoli białej, namoczonej przez 12h i ugotowanej,
- 0,5 szklani fasoli czerwonej, namoczonej przez 12h i ugotowanej,
- przyprawa do dań z fasoli.
Jak przygotować zupę z fasoli?
- W garnku rozgrzej trochę oliwy i zeszklij na niej cebulę z czosnkiem.
- Dodaj ziemniaki, por i marchewkę, podsmaż.
- Dodaj rosół i zagotuj całość.
- Dodaj fasolę, przyprawę do dań z fasoli i gotuj aż warzywa zmiękną, około 15 minut.
- Podaj z pieczywem lub grzankami.
Przepis inspirowany książką: “Kuchnia wegetariańska”.
Dlaczego warto zmieszać dwa gatunki fasoli w zupie?
Przede wszystkim taka potrawa staje się atrakcyjniejsza, co docenią osoby jedzące oczami. Nie bez znaczenia jest oczywiście smak. Fasola czerwona jest pełniejsza w smaku, nie jest taka mączna. Fasola biała jest lżejsza w smaku. Dodanie różnych fasoli do zupy bezmięsnej wzbogaca zupę w różne białka.