Zupa z fasoli

Składniki:

  • oliwa pomace
  • 1 cebula czerwona, obrana i posiekana
  • 3 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 marchew, obrana i pokrojona w kostkę
  • 1 por, obrany i posiekany w półplasterki
  • 3 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte przez praskę
  • 1 l rosołu lub wody
  • 0,5 szklanki fasoli białej, namoczonej przez 12h i ugotowanej
  • 0,5 szklani fasoli czerwonej, namoczonej przez 12h i ugotowanej
  • przyprawa do dań z fasoli

Przygotowanie:

  1. W garnku rozgrzej trochę oliwy i zeszklij na niej cebulę z czosnkiem.
  2. Dodaj ziemniaki, por i marchewkę, podsmaż.
  3. Dodaj rosół i zagotuj całość.
  4. Dodaj fasolę, przyprawę do dań z fasoli i gotuj aż warzywa zmiękną, około 15 minut.
  5. Podaj z pieczywem lub grzankami.

Przepis inspirowany książką: “Kuchnia wegetariańska”.