Zupa soczewicowa z zielonymi warzywami to ciekawa propozycja na danie dla całej rodziny. Wygląda smakowicie, podobnie pachnie i jest bardzo zdrowa.
Składniki:
- 1 szklanka zielonej soczewicy
- różyczki 1 brokułu, około 300g (mogą być mrożone)
- 1/2 główki kapusty włoskiej
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 łodyga selera nasiowego
- 2 ząbki czosnku
- tymianek
- czubrica zielona
Przygotuj wcześniej:
Jeśli używasz świeżego brokułu, to podziel go na różyczki. Kapustę obierz z wierzchnich liści i posiekaj. Seler pokrój w plasterki. Pozostałe warzywa obierz. Marchew i pietruszkę pokrój w drobną kostkę, paseczki lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Czosnek przeciśnij przez praskę.
Gotowanie:
- Wszystkie warzywa: soczewicę, brokuł, kapustę, marchew, pietruszkę, seler i czosnek przełóż do dużego garnka, zalej około 1,5 l rody i zagotuj.
- Gotuj około 20 minut, aż warzywa zmiękną.
- Pod koniec gotowania dopraw do smaku tymiankiem i czubricą zieloną. Możesz posolić.
Przepis inspirowany książką: „Pyszne dnia ze strączkami”.