soczewica na zupe

Zupa soczewicowa z brokułem i kapustą

Zupa soczewicowa z zielonymi warzywami to ciekawa propozycja na danie dla całej rodziny. Wygląda smakowicie, podobnie pachnie i jest bardzo zdrowa.

Składniki:

  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • różyczki 1 brokułu, około 300g (mogą być mrożone)
  • 1/2 główki kapusty włoskiej
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 łodyga selera nasiowego
  • 2 ząbki czosnku
  • tymianek
  • czubrica zielona

Przygotuj wcześniej:

Jeśli używasz świeżego brokułu, to podziel go na różyczki. Kapustę obierz z wierzchnich liści i posiekaj. Seler pokrój w plasterki. Pozostałe warzywa obierz. Marchew i pietruszkę pokrój w drobną kostkę, paseczki lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Czosnek przeciśnij przez praskę.

Gotowanie:

  1. Wszystkie warzywa: soczewicę, brokuł, kapustę, marchew, pietruszkę, seler i czosnek przełóż do dużego garnka, zalej około 1,5 l rody i zagotuj.
  2. Gotuj około 20 minut, aż warzywa zmiękną.
  3. Pod koniec gotowania dopraw do smaku tymiankiem i czubricą zieloną. Możesz posolić.

Przepis inspirowany książką: „Pyszne dnia ze strączkami”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *