Zupa ogórkowa z dodatkiem śmietany i z kolorowymi warzywami to syty posiłek dla całej rodziny. Sprawdź, czy znasz wszystkie składniki!
Składniki:
- 1,5 l rosołu
- 6-8 kiszonych (nie kwaszonych) ogórków
- 1 por
- 1 pietruszka
- natka pietruszki
- 1 marchew
- 1/2 selera
- 4-5 ziemniaków
- 2-3 łyżki śmietany 18%
- koperek
- czubrica zielona
Przygotuj wcześniej:
Warzywa korzeniowe obierz. Pietruszkę, marchew i seler oraz osobno ogórki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pora pokrój w półplasterki. Natkę pietruszki i koperek posiekaj. Ziemniaki pokrój w kostkę.
Przygotowanie:
- W dużym garnku zagotuj rosół i dodaj warzywa, ale bez ogórków. Zagotuj i gotuj aż warzywa zmiękną (około 15 minut).
- Gdy warzywa będą ugotowane to dodaj ogórki i gotuj kolejne 10 minut.
- Śmietanę przełóż do kubka, dopraw czubricą do smaku i dodawaj po kilka łyżek zupy i mieszaj. Gdy śmietana będzie letnia wlej ją do gotującej się zupy i zagotuj.
- Dopraw do smaku i dodaj posiekają zieleninę.
Przepis inspirowany książką: „Rodzinne obiady Siostry Marii”.