ogórki kiszone

Zupa ogórkowa z ziemniakami

Zupa ogórkowa z dodatkiem śmietany i z kolorowymi warzywami to syty posiłek dla całej rodziny. Sprawdź, czy znasz wszystkie składniki!

Składniki:

  • 1,5 l rosołu
  • 6-8 kiszonych (nie kwaszonych) ogórków
  • 1 por
  • 1 pietruszka
  • natka pietruszki
  • 1 marchew
  • 1/2 selera
  • 4-5 ziemniaków
  • 2-3 łyżki śmietany 18%
  • koperek
  • czubrica zielona

Przygotuj wcześniej:
Warzywa korzeniowe obierz. Pietruszkę, marchew i seler oraz osobno ogórki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pora pokrój w półplasterki. Natkę pietruszki i koperek posiekaj. Ziemniaki pokrój w kostkę.

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku zagotuj rosół i dodaj warzywa, ale bez ogórków. Zagotuj i gotuj aż warzywa zmiękną (około 15 minut).
  2. Gdy warzywa będą ugotowane to dodaj ogórki i gotuj kolejne 10 minut.
  3. Śmietanę przełóż do kubka, dopraw czubricą do smaku i dodawaj po kilka łyżek zupy i mieszaj. Gdy śmietana będzie letnia wlej ją do gotującej się zupy i zagotuj.
  4. Dopraw do smaku i dodaj posiekają zieleninę.

Przepis inspirowany książką: „Rodzinne obiady Siostry Marii”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *