Domowa wersja aromatycznej zupy, to smaczna ogórkowa z ziemniakami. Sprawdź, czy ten smak będzie Ci przypominał którąś z wcześniej jedzonych zup!
Składniki:
- 1,5l rosołu lub wody, zagotowanego i gorącego
- 1 marchew, obrana i starta na tarce o dużych oczkach
- 1 pietruszka, obrana i starta na tarce o dużych oczkach
- 0,5 selera, obrany i starty na tarce o dużych oczkach
- 6-8 kiszonych ogórków, startych na tarce o dużych oczkach lub mały słoik przecieru ogórkowego
- 5 ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
- liść laurowy
- 3 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte przez praskę
- 2-3 łyżki śmietany 18%
- czubrica zielona
- pieprz kolorowy, roztarty w moździerzu
Przygotowanie:
- Do wrzącego rosołu dodaj liść laurowy, starte na tarce warzywa korzeniowe i ziemniaki.
- Całość gotuj około 15 minut, aż ziemniaki zmiękną.
- Gdy ziemniaki będą już ugotowane dodaj ogórki i gotuj całość około 10 minut.
- Do śmietany dodaj czubricę zieloną, czosnek i kilka łyżek wrzącej zupy. Wymieszaj i dodaj do garnka z zupą, zagotuj i zakończ gotowanie. Dopraw do smaku pieprzem.
W zupie są już ziemniaki, więc może być ona podawana samodzielnie, ale można też podać ją z ryżem.
Przepis inspirowany książką: „Zupy Siostry Marii”.