zupa ogórkowa z kiszonych ogórków

Zupa ogórkowa z ziemniakami

Domowa wersja aromatycznej zupy, to smaczna ogórkowa z ziemniakami. Sprawdź, czy ten smak będzie Ci przypominał którąś z wcześniej jedzonych zup!

Składniki:

  • 1,5l rosołu lub wody, zagotowanego i gorącego
  • 1 marchew, obrana i starta na tarce o dużych oczkach
  • 1 pietruszka, obrana i starta na tarce o dużych oczkach
  • 0,5 selera, obrany i starty na tarce o dużych oczkach
  • 6-8 kiszonych ogórków, startych na tarce o dużych oczkach lub mały słoik przecieru ogórkowego
  • 5 ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
  • liść laurowy
  • 3 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte przez praskę
  • 2-3 łyżki śmietany 18%
  • czubrica zielona
  • pieprz kolorowy, roztarty w moździerzu

Przygotowanie:

  1. Do wrzącego rosołu dodaj liść laurowy, starte na tarce warzywa korzeniowe i ziemniaki.
  2. Całość gotuj około 15 minut, aż ziemniaki zmiękną.
  3. Gdy ziemniaki będą już ugotowane dodaj ogórki i gotuj całość około 10 minut.
  4. Do śmietany dodaj czubricę zieloną, czosnek i kilka łyżek wrzącej zupy. Wymieszaj i dodaj do garnka z zupą, zagotuj i zakończ gotowanie. Dopraw do smaku pieprzem.

W zupie są już ziemniaki, więc może być ona podawana samodzielnie, ale można też podać ją z ryżem.

Przepis inspirowany książką: „Zupy Siostry Marii”.