Zupa krem z brokułów to jedno z tych dań, które można najpierw zjeść oczami. Jest zdrowa i w łagodniejszej wersji sprawdzi się nawet dla maluszka.
Składniki:
- 2 brokuły – około 600g różyczek (mogą być mrożone)
- 2 marcherki
- 2 cebule
- 2 ziemniaki
- 3 ząbki czosnku
- tłuszcz do smażenia
- 1 l rosołu lub wody
- 4 łyżki śmietany 18%
- czubrica zielona
- czubrica czerwona
Przygotuj wcześniej:
Brokuły podziel na różyczki. Warzywa obierz. Marchew pokrój w paski lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę posiekaj. Ziemniaki pokrój w średnią kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Rosół zagotuj.
Gotowanie:
- W dużym garnku rozgrzej tłuszcz i zeszklij na nim cebulę z czosnkiem.
- Dodaj ziemniaki i marchew, zeszklij je.
- Zalej całość gorącym rosołem i zagotuj.
- Dodaj brokuły, zagotuj i gotuj na małym ogniu jeszcze 10-15 minut aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania dopraw do smaku.
- Zdejmij garnek z kuchenki, zblenduj zupę. Podawaj udekorowane kleksem z kwaśnej śmietany (możesz pominąć).
Przepis inspirowany książką: „Przepisy Siostry Marii”.