zupa brokułowa, zupa z brokułami

Zupa krem z brokułów

Zupa krem z brokułów to jedno z tych dań, które można najpierw zjeść oczami. Jest zdrowa i w łagodniejszej wersji sprawdzi się nawet dla maluszka.

Składniki:

  • 2 brokuły – około 600g różyczek (mogą być mrożone)
  • 2 marcherki
  • 2 cebule
  • 2 ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • tłuszcz do smażenia
  • 1 l rosołu lub wody
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • czubrica zielona
  • czubrica czerwona

Przygotuj wcześniej:

Brokuły podziel na różyczki. Warzywa obierz. Marchew pokrój w paski lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę posiekaj. Ziemniaki pokrój w średnią kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Rosół zagotuj.

Gotowanie:

  1. W dużym garnku rozgrzej tłuszcz i zeszklij na nim cebulę z czosnkiem.
  2. Dodaj ziemniaki i marchew, zeszklij je.
  3. Zalej całość gorącym rosołem i zagotuj.
  4. Dodaj brokuły, zagotuj i gotuj na małym ogniu jeszcze 10-15 minut aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania dopraw do smaku.
  5. Zdejmij garnek z kuchenki, zblenduj zupę. Podawaj udekorowane kleksem z kwaśnej śmietany (możesz pominąć).

Przepis inspirowany książką: „Przepisy Siostry Marii”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *