Syta zupa fasolowa z wędzonką to nie tylko typowo męskie danie! Wystarczy kilka prostych modyfikacji i fasolówkę może zjeść nawet niemowlę! O wszystkim przeczytasz w tym wpisie!
Składniki:
- 250g białej fasoli NaSypko.pl
- 100 g wędzonego boczku
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1 por
- 1/2 selera
- 1 liść laurowy NaSypko.pl
- 3 ziarnka ziela angielskiego NaSypko.pl
- 1 cebula
- 300 g kiszonej kapusty
- 5 ziemniaków
- 1,5 l rosołu
- olej do smażenia
- czubrica zielona NaSypko.pl
- czubrica czerwona NaSypko.pl
Przygotuj wcześniej:
Fasolę namocz na noc, odcedź, przepłucz i ugotuj (1 godzinę) w świeżej wodzie – nie sól. Warzywa obierz. Marchew, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pora i cebulę posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Ziemniaki pokrój w dużą kostkę. Kapustę posiekaj i przepłucz. Boczek pokrój w średnią kostkę, na skwarki. Rosół zagotuj.
Gotowanie:
- W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim boczek.
- Dodaj cebulę, czosnek i por, zeszklij.
- Dodaj kapustę i przesmaż.
- Zalej całość gorącym rosołem, dodaj ziele angielskie i liść laurowy.
- Dodaj warzywa starte na tarce i ziemniaki. Gotuj około 15 minut.
- Na koniec dodaj ugotowaną fasolę. Dopraw do smaku czubricami.
Można szybciej:
Możesz użyć fasoli z puszki. Zamiast marchewki, pietruszki i selera możesz użyć gotowej mieszanki suszonych warzyw.
Dla niemowląt:
Możesz pominąć wędzony boczek i dodać szczyptę papryki wędzonej dla smaku. Kiszonki wspierają zdrową florę bakteryjną w jelitach, a za tym idzie wzmocnienie odporności, a to ważne w tym zimowym czasie. Jeśli boisz się zadławienia całą fasolą, w porcji dla dziecka fasolki rozgnieć widelcem.
Przepis inspirowany książką: „Potrawy jednogarnkowe Siostry Marii”.