zupa fasolowa wędzonką

Zupa fasolowa z wędzonką

Syta zupa fasolowa z wędzonką to nie tylko typowo męskie danie! Wystarczy kilka prostych modyfikacji i fasolówkę może zjeść nawet niemowlę! O wszystkim przeczytasz w tym wpisie!

Składniki:

Przygotuj wcześniej:

Fasolę namocz na noc, odcedź, przepłucz i ugotuj (1 godzinę) w świeżej wodzie – nie sól. Warzywa obierz. Marchew, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pora i cebulę posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Ziemniaki pokrój w dużą kostkę. Kapustę posiekaj i przepłucz. Boczek pokrój w średnią kostkę, na skwarki. Rosół zagotuj.

Gotowanie:

  1. W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim boczek.
  2. Dodaj cebulę, czosnek i por, zeszklij.
  3. Dodaj kapustę i przesmaż.
  4. Zalej całość gorącym rosołem, dodaj ziele angielskie i liść laurowy.
  5. Dodaj warzywa starte na tarce i ziemniaki. Gotuj około 15 minut.
  6. Na koniec dodaj ugotowaną fasolę. Dopraw do smaku czubricami.

Można szybciej:

Możesz użyć fasoli z puszki. Zamiast marchewki, pietruszki i selera możesz użyć gotowej mieszanki suszonych warzyw.

Dla niemowląt:

Możesz pominąć wędzony boczek i dodać szczyptę papryki wędzonej dla smaku. Kiszonki wspierają zdrową florę bakteryjną w jelitach, a za tym idzie wzmocnienie odporności, a to ważne w tym zimowym czasie. Jeśli boisz się zadławienia całą fasolą, w porcji dla dziecka fasolki rozgnieć widelcem.

Przepis inspirowany książką: „Potrawy jednogarnkowe Siostry Marii”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *