zupa fasolowa

Zupa fasolowa z kapustą

Kapuśniak z fasola lub zupa fasolowa z kapustą – jak wolisz? Bez względu na odpowiedź, przepis jest jeden a danie zdrowe i idealne na ciepło na śniadanie lub każdy inny posiłek. Polecam!

Składniki:

  • 200 g białej fasoli
  • 100 g wędzonej kiełbasy lub boczku bez skóry
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 główki kapusty
  • 5 ziemniaków
  • tłuszcz do smażenia
  • kminek
  • czubrica zielona

Przygotuj wcześniej:

Fasolę mocz minimum 8 godzin, następnie odcedź, przepłucz, zalej świeżą wodą i ugotuj (około 1 godziny) i odcedź. Warzywa obierz. Cebulę posiekaj. Marchew, pietruszkę i selera zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub pokrój w małą kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Kapustę poszatkuj. Ziemniaku pokrój w średnią kostkę. Boczek/kiełbasę pokrój w kostkę. Zagotuj 1,5 l wody.

Gotowanie:

  1. W dużym garnku rozgrzej tłuszcz i zrumień na min boczek.
  2. Dodaj cebulę z czosnkiem i zeszklij je.
  3. Dodaj warzywa: ziemniaku, marchew, pietruszkę i selera – podsmaż.
  4. Dodaj kapustę i podsmaż całość.
  5. Zalej całość wrzątkiem i zagotuj.
  6. Dodaj fasolę i gotuj całość, aż warzywa będą miękkie (około 20 minut).
  7. Dopraw do smaku i podawaj z pieczywem.

Przepis inspirowany książką: „Zupy Siostry Marii”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *