Kapuśniak z fasola lub zupa fasolowa z kapustą – jak wolisz? Bez względu na odpowiedź, przepis jest jeden a danie zdrowe i idealne na ciepło na śniadanie lub każdy inny posiłek. Polecam!
Składniki:
- 200 g białej fasoli
- 100 g wędzonej kiełbasy lub boczku bez skóry
- 1 cebula
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 główki kapusty
- 5 ziemniaków
- tłuszcz do smażenia
- kminek
- czubrica zielona
Przygotuj wcześniej:
Fasolę mocz minimum 8 godzin, następnie odcedź, przepłucz, zalej świeżą wodą i ugotuj (około 1 godziny) i odcedź. Warzywa obierz. Cebulę posiekaj. Marchew, pietruszkę i selera zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub pokrój w małą kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Kapustę poszatkuj. Ziemniaku pokrój w średnią kostkę. Boczek/kiełbasę pokrój w kostkę. Zagotuj 1,5 l wody.
Gotowanie:
- W dużym garnku rozgrzej tłuszcz i zrumień na min boczek.
- Dodaj cebulę z czosnkiem i zeszklij je.
- Dodaj warzywa: ziemniaku, marchew, pietruszkę i selera – podsmaż.
- Dodaj kapustę i podsmaż całość.
- Zalej całość wrzątkiem i zagotuj.
- Dodaj fasolę i gotuj całość, aż warzywa będą miękkie (około 20 minut).
- Dopraw do smaku i podawaj z pieczywem.
Przepis inspirowany książką: „Zupy Siostry Marii”.