Zupa chrzanowa ma unikalny smak i aromat, wspomaga trawienie, jest źródłem witaminy C i ma bogate składniki. Jest ceniona jako smaczne i pożywne danie, które można cieszyć się w różnych okolicznościach. Sprawdź to!
Składniki:
- 1,5 l rosołu
- pół selera
- 1 por (biała część)
- 1 cebula
- 3 ziemniaki
- 2 łyżki tartego chrzanu (może być ze słoiczka)
- pół szklanki śmietany 18%
- masło klarowane
- pieprz biały
- kozieradka
Przygotuj wcześniej:
Warzywa obierz.
Selera zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pora pokój w półplasterki. Cebule posiekaj. Ziemniaki pokrój w kostkę. Kilka ziaren pieprzu utłucz w moździerzu. Rosół zagotuj.
Przygotowanie:
- W dużym garnku rozgrzej trochę masła klarowanego i zeszklij na nim cebulę z porem.
- Dodaj selera i ziemniaki, podsmaż chwilę.
- Wlej gorący rosół, zagotuj i dodaj chrzan. Gotuj około 10-15 minut, aż warzywa zmiękną.
- Pod koniec gotowania dodaj po łyżce zupy do śmietany i gdy będzie letnia wlej ją do gotującej się zupy. Dopraw do smaku kozieradką i pieprzem.
Zupę możesz zblendować na gładko. Podaj z jajkiem ugotowanym na twardo i kiełbaską (tak jak żurek).
Przepis inspirowany książką: „Zupy Siostry Marii”.