zupa chrzanowa rosół

Zupa chrzanowa

Zupa chrzanowa ma unikalny smak i aromat, wspomaga trawienie, jest źródłem witaminy C i ma bogate składniki. Jest ceniona jako smaczne i pożywne danie, które można cieszyć się w różnych okolicznościach. Sprawdź to!

Składniki:

  • 1,5 l rosołu
  • pół selera
  • 1 por (biała część)
  • 1 cebula
  • 3 ziemniaki
  • 2 łyżki tartego chrzanu (może być ze słoiczka)
  • pół szklanki śmietany 18%
  • masło klarowane
  • pieprz biały
  • kozieradka

Przygotuj wcześniej:
Warzywa obierz.

Selera zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pora pokój w półplasterki. Cebule posiekaj. Ziemniaki pokrój w kostkę. Kilka ziaren pieprzu utłucz w moździerzu. Rosół zagotuj.

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku rozgrzej trochę masła klarowanego i zeszklij na nim cebulę z porem.
  2. Dodaj selera i ziemniaki, podsmaż chwilę.
  3. Wlej gorący rosół, zagotuj i dodaj chrzan. Gotuj około 10-15 minut, aż warzywa zmiękną.
  4. Pod koniec gotowania dodaj po łyżce zupy do śmietany i gdy będzie letnia wlej ją do gotującej się zupy. Dopraw do smaku kozieradką i pieprzem.

Zupę możesz zblendować na gładko. Podaj z jajkiem ugotowanym na twardo i kiełbaską (tak jak żurek).

Przepis inspirowany książką: „Zupy Siostry Marii”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *