Zupa Chowder z warzyw i kukurydzy

Składniki:

  • 1 czerwona cebula, posiekana
  • 1 czerwona papryka, oczyszczona z nasion i białych błon, pokrojona w kostkę
  • 2-3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2-3 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 500ml mleka
  • 500ml rosołu lub wody
  • 100g różyczek brokułu
  • 200g kukurydzy
  • 100g żółtego sera, startego na tarce
  • tłuszcz do smażenia
  • czubrica zielona
  • czubrica czerwona

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku rozgrzej tłuszcz i zeszklij na nim cebulę z czosnkiem.
  2. Dodaj ziemniaki i paprykę, podsmaż.
  3. Dodaj mleko i rosół, zagotuj.
  4. Dodaj kukurydzę i brokuły, zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj aż warzywa zmiękną.
  5. Pod koniec gotowania dopraw do smaku.
  6. Podając posyp zupę garścią sera.

Przepis inspirowany książką: „Kuchnia wegetariańska”.