Jedna z ciekawszych propozycji na domowy posiłek. Jesli lubisz kukurydze i chcesz podać ją w inny sposób, niż zwykle, to wypróbuj ten przepis!
Składniki:
- 1 czerwona cebula, posiekana
- 1 czerwona papryka, oczyszczona z nasion i białych błon, pokrojona w kostkę
- 2-3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 2-3 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
- 500ml mleka
- 500ml rosołu lub wody
- 100g różyczek brokułu
- 200g kukurydzy
- 100g żółtego sera, startego na tarce
- tłuszcz do smażenia
- czubrica zielona
- czubrica czerwona
Przygotowanie:
- W dużym garnku rozgrzej tłuszcz i zeszklij na nim cebulę z czosnkiem.
- Dodaj ziemniaki i paprykę, podsmaż.
- Dodaj mleko i rosół, zagotuj.
- Dodaj kukurydzę i brokuły, zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj aż warzywa zmiękną.
- Pod koniec gotowania dopraw do smaku.
- Podając posyp zupę garścią sera.
Przepis inspirowany książką: „Kuchnia wegetariańska”.