Żółta zupa z ryżem to ciekawa propozycja na jesień, ale nie tylko. Odżywcza, ale lekka zarazem, z dodatkiem kurkumy i innych aromatycznych przypraw, jest świetnym daniem dla rodziny. Smacznego!
Składniki:
- 1,5 l rosołu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 100g ryżu długoziarnistego brązowego
- 1 por, biała część
- 150g cukinii lub dyni
- koperek
- pieprz kolorowy
- czubrica czerwona
Przygotuj wcześniej:
Warzywa obierz. Por posiekaj na półplasterki. Cukinię lub dynię w średnią kostkę lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Gotowanie:
- Rosół zagotuj w dużym garnku, rozpuść z nim kurkumę i dodaj szczyptę pieprzu.
- Dodaj ryż, por i cukinię/dynię. Zagotuj i gotuj na małym ogniu około 15 minut, aż ryż zmięknie.
- Pod koniec gotowania dopraw do smaku koperkiem, czubricą i pieprzem.
Przepis inspirowany książką: „Szybkie dania”.