żółta zupa

Żółta zupa z ryżem

Żółta zupa z ryżem to ciekawa propozycja na jesień, ale nie tylko. Odżywcza, ale lekka zarazem, z dodatkiem kurkumy i innych aromatycznych przypraw, jest świetnym daniem dla rodziny. Smacznego!

Składniki:

  • 1,5 l rosołu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 100g ryżu długoziarnistego brązowego
  • 1 por, biała część
  • 150g cukinii lub dyni
  • koperek
  • pieprz kolorowy
  • czubrica czerwona

Przygotuj wcześniej:

Warzywa obierz. Por posiekaj na półplasterki. Cukinię lub dynię w średnią kostkę lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Gotowanie:

  1. Rosół zagotuj w dużym garnku, rozpuść z nim kurkumę i dodaj szczyptę pieprzu.
  2. Dodaj ryż, por i cukinię/dynię. Zagotuj i gotuj na małym ogniu około 15 minut, aż ryż zmięknie.
  3. Pod koniec gotowania dopraw do smaku koperkiem, czubricą i pieprzem.

Przepis inspirowany książką: „Szybkie dania”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *