zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana z zielonym groszkiem

Zielony groszek jest bogaty w składniki odżywcze, takie jak błonnik, białko roślinne, witaminy (zwłaszcza witamina C, witaminy z grupy B, witamina K) oraz minerały (takie jak żelazo, magnez, potas). Spróbuj go w zapiekance!

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 szklanka zielonego groszku
  • 1 por (biała część)
  • 100g żółtego sera
  • 1 szklanka mleka
  • 3 jajka
  • szczypiorek
  • czubrica zielona
  • przyprawa do ziemniaków pieczonych
  • tłuszcz do naczynia żaroodpornego

Przygotuj wcześniej:

Ziemniaki obierz, pokrój w plasterki (około 0,5cm grubości) i obgotuj (około 5 minut) we wrzątku. Groszek ugotuj (około 10 minut). Pora pokrój w półplasterki. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem. szczypiorek posiekaj.

Przygotowanie:

  1. Na dnie naczynia żaroodpornego połóż warstwę ziemniaków. Na nich ułóż pora i groszek. Przykryj warstwą ziemniaków. Posyp przyprawą do ziemniaków.
  2. Wymieszaj jajka z mlekiem i dopraw czubricą zieloną. Mieszaninę rozlej na zapiekankę.
  3. Wierzch zapiekanki posyp żółtym serem.
  4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz aż wierzch zapiekanki się zrumieni (około 40 minut). Po upieczeniu posyp szczypiorkiem.

Przepis inspirowany książką: „Potrawy z ziemniaków Siostry Marii”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *