Zielony groszek jest bogaty w składniki odżywcze, takie jak błonnik, białko roślinne, witaminy (zwłaszcza witamina C, witaminy z grupy B, witamina K) oraz minerały (takie jak żelazo, magnez, potas). Spróbuj go w zapiekance!
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 szklanka zielonego groszku
- 1 por (biała część)
- 100g żółtego sera
- 1 szklanka mleka
- 3 jajka
- szczypiorek
- czubrica zielona
- przyprawa do ziemniaków pieczonych
- tłuszcz do naczynia żaroodpornego
Przygotuj wcześniej:
Ziemniaki obierz, pokrój w plasterki (około 0,5cm grubości) i obgotuj (około 5 minut) we wrzątku. Groszek ugotuj (około 10 minut). Pora pokrój w półplasterki. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem. szczypiorek posiekaj.
Przygotowanie:
- Na dnie naczynia żaroodpornego połóż warstwę ziemniaków. Na nich ułóż pora i groszek. Przykryj warstwą ziemniaków. Posyp przyprawą do ziemniaków.
- Wymieszaj jajka z mlekiem i dopraw czubricą zieloną. Mieszaninę rozlej na zapiekankę.
- Wierzch zapiekanki posyp żółtym serem.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz aż wierzch zapiekanki się zrumieni (około 40 minut). Po upieczeniu posyp szczypiorkiem.
Przepis inspirowany książką: „Potrawy z ziemniaków Siostry Marii”.