zapiekanka ziemniaczana, zapiekanka z ziemniaków

Zapiekanka ziemniaczana z pomidorami

Zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem kolorowych warzyw i autorskich przypraw jest naszą propozycją na rodzinny obiad lub kolację na ciepło. Sprawdź, czy Wam zasmakuje!

Składniki:

  • około 1 kg ziemniaków
  • 1 słoik lub puszka krojonych pomidorów lub około 500g świeżych pomidorów
  • 1 brokuł (około 300g różyczek)
  • 150g wędzonego boczku bez skury
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawa do ziemniaków
  • przyprawa do pomidorów
  • czubrica zielona

Sos:

  • 50g masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 500ml zimnego mleka
  • 100g żółtego sera
  • 1 jajko
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz kolorowy

Przygotuj wcześniej:

Ziemniaki obierz, pokrój w plastry i obgotuj przez około 5 minut, następnie odcedź, skrop oliwą i posyp przyprawą do ziemniaków. Jeśli używasz świeżych pomidorów to sparz je, obierz ze skórki i pokrój w kostkę lub w plastry i wymieszaj z przyprawą do pomidorów. Boczek pokrój w kostkę lub plastry. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Brokuły zblanszuj – wrzuć do wrzątku na około 5 minut. Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem.

Przygotowanie:

  1. Na patelni wytop boczek, a na powstałym tłuszczu zeszklij cebulę z czosnkiem.
  2. W naczyniu żaroodpornym układaj warstwami: ziemniaki, boczek z cebulką, brokuły i pomidory. Przekładanie powinno zakończyć się plastrami ziemniaków.
  3. Przygotuj sos beszamelowy: w rondelku roztop masło i podsmaż na min mąkę, uważaj, żeby się nie przypaliła.
  4. Do masła z mąką wlej zimne mleko i podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku szczyptą gałki muszkatołowej i pieprzu kolorowego. Zdejmij z ognia.
  5. Do sosu dodaj jajko i starty żółty ser i wymieszaj dokładnie.
  6. Zapiekankę polej sosem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-40 minut, aż wierzch się zrumieni, a pod powierzchnią pojawią się bąbelki.

Przepis inspirowany książką: „Potrawy z ziemniaków Siostry Marii”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *