Potrawa nie tylko na jesień, zawsze bogata smakowo, prosta i idealna do rodzinnego jadłospisu. Sprawdź także w wersji dla niemowląt. Składniki i sposób przygotowania znajdziesz we wpisie, zapraszam!
Składniki do zapiekanki z kurczaka z dynią
- 500g mięsa z kurczaka (udka bez kości, polędwiczki),
- 100 g boczku wędzonego bez skóry,
- 350 g miąższu dyni,
- 1 papryka czerwona,
- 1 cebula,
- 1 słoik pomidorów lub puszka krojonych pomidorów,
- przyprawa do kurczaka,
- czubrica zielona,
- olej do smażenia (1 łyżka),
- 50 g masła,
- 2 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej lub kukurydzianej,
- 300 ml mleka,
- 100 g sera żółtego,
- 1 jajko (można pominąć),
- gałka muszkatołowa.
Przygotuj wcześniej:
Dynie pokrój w średnią kostkę. Boczek pokrój w drobną kostkę, na skwarki. Mięso pokrój w średnią kostkę i oprósz przyprawami, skrop oliwą, wymieszaj i odstaw na chwilę do lodówki. Paprykę oczyść z nasion i białych błon, pokrój w paski. Cebulę obierz i posiekaj. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem.
Przygotowanie zapiekanki z kurczaka z dynią
- Na patelni rozgrzać olej i zeszklij na nim cebulę.
- Dodaj mięso i boczek, podsmaż je ze wszystkich stron.
- Dodaj paprykę i dynie, smaż jeszcze chwilę.
- Dodaj pomidory i dopraw do smaku. Zagotuj całość.
- Do naczynia żaroodpornego przełóż warzywa z mięsem.
- Przygotuj sos beszamelowy:
W garnku roztop masło (nie może się przypalić), dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Wlej zimne mleko i dokładnie wymieszaj. Podgrzewaj na małym ogniu cały czas mieszając. Gdy sos zgęstnieje dopraw go gałką muszkatołową i odrobiną soli i pieprzu. - Do sosu dodaj rozmącone jajko i ser żółty. Wymieszaj dokładnie.
- Warzywa z mięsem zalej przygotowanym sosem.
- Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż wierzch się zrumieni (około 30 minut).
Dla niemowląt:
Połączenie kurczaka i słodkawej dyni z delikatnymi przyprawami może posmakować większości dzieci. Jeśli Twoje dziecko nie ma wprowadzonego nabiału do diety, to jego porcję zostaw na patelni i podlej wodą, podduś chwilę dłużej. Dziecku podaj kurczaka z warzywami z patelni, a dorosłym zapiekankę pod beszamelem.
Przepis inspirowany książką: „Potrawy z drobiu Siostry Marii”.