Zapiekanka z kurczaka z dynią

Potrawa nie tylko na jesień, zawsze bogata smakowo, prosta i idealna do rodzinnego jadłospisu. Sprawdź także w wersji dla niemowląt. Składniki i sposób przygotowania znajdziesz we wpisie, zapraszam!

Składniki do zapiekanki z kurczaka z dynią

  • 500g mięsa z kurczaka (udka bez kości, polędwiczki),
  • 100 g boczku wędzonego bez skóry,
  • 350 g miąższu dyni,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 cebula,
  • 1 słoik pomidorów lub puszka krojonych pomidorów,
  • przyprawa do kurczaka,
  • czubrica zielona,
  • olej do smażenia (1 łyżka),
  • 50 g masła,
  • 2 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej lub kukurydzianej,
  • 300 ml mleka,
  • 100 g sera żółtego,
  • 1 jajko (można pominąć),
  • gałka muszkatołowa.

Przygotuj wcześniej:
Dynie pokrój w średnią kostkę. Boczek pokrój w drobną kostkę, na skwarki. Mięso pokrój w średnią kostkę i oprósz przyprawami, skrop oliwą, wymieszaj i odstaw na chwilę do lodówki. Paprykę oczyść z nasion i białych błon, pokrój w paski. Cebulę obierz i posiekaj. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem.

Przygotowanie zapiekanki z kurczaka z dynią

  1. Na patelni rozgrzać olej i zeszklij na nim cebulę.
  2. Dodaj mięso i boczek, podsmaż je ze wszystkich stron.
  3. Dodaj paprykę i dynie, smaż jeszcze chwilę.
  4. Dodaj pomidory i dopraw do smaku. Zagotuj całość.
  5. Do naczynia żaroodpornego przełóż warzywa z mięsem.
  6. Przygotuj sos beszamelowy:
    W garnku roztop masło (nie może się przypalić), dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Wlej zimne mleko i dokładnie wymieszaj. Podgrzewaj na małym ogniu cały czas mieszając. Gdy sos zgęstnieje dopraw go gałką muszkatołową i odrobiną soli i pieprzu.
  7. Do sosu dodaj rozmącone jajko i ser żółty. Wymieszaj dokładnie.
  8. Warzywa z mięsem zalej przygotowanym sosem.
  9. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż wierzch się zrumieni (około 30 minut).

Dla niemowląt:
Połączenie kurczaka i słodkawej dyni z delikatnymi przyprawami może posmakować większości dzieci. Jeśli Twoje dziecko nie ma wprowadzonego nabiału do diety, to jego porcję zostaw na patelni i podlej wodą, podduś chwilę dłużej. Dziecku podaj kurczaka z warzywami z patelni, a dorosłym zapiekankę pod beszamelem.

Przepis inspirowany książką: „Potrawy z drobiu Siostry Marii”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *