zapiekanka kurczak i warzywa

Zapiekanka z kurczaka i warzyw

Lekkostrawne i zdrowe danie jakim jest aromatyczna zapiekanka z kurczaka i warzyw poleca się dla całej rodziny! Sprawdź, czy masz wszystkie składniki i zjedz ze smakiem nawet z najmłodszym dzieckiem.

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1 mała cukinia
  • 1/2 papryki
  • 1 jajko
  • 100g mozarelli
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • kurkuma
  • czubrica zielona NaSypko.pl
  • przyprawa do kurczaka NaSypko.pl
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • oliwa z oliwek

Przygotuj wcześniej:

Mięso pokrój w kostkę, oprósz przyprawą do kurczaka i skrop oliwą. Warzywa obierz. Paprykę oczyść z gniazda nasiennego i białych błon. Cebule posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Cukinię i paprykę pokrój w średnią kostkę. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem.

Gotowanie:

  1. Na patelni rozgrzej tłuszcz i podsmaż kurczaka ze wszystkich stron.
  2. Dodaj cebulę i czosnek i zeszklij.
  3. Dodaj cukinię i paprykę, dopraw do smaku czubricą i podlej wodą. Duś około 10 minut na małym ogniu pod przykryciem.
  4. W kubku wymieszaj śmietanę, jajko i ser, dopraw kurkumą.
  5. Przełóż warzywa z mięsem do naczynia żaroodpornego. Zalej sosem śmietanowym i posyp siemieniem lnianym.
  6. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 20-30 minut, aż wierzch się zrumieni.

Dla niemowląt:

Jeśli dziecko jeszcze nie ma wprowadzonego nabiały do diety, to można odłożyć porcję dla dziecka już z patelni.

Przepis inspirowany książką: „Pilnuj cukru. Jedz zdrowo!”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *