Lekkostrawne i zdrowe danie jakim jest aromatyczna zapiekanka z kurczaka i warzyw poleca się dla całej rodziny! Sprawdź, czy masz wszystkie składniki i zjedz ze smakiem nawet z najmłodszym dzieckiem.
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 1 mała cukinia
- 1/2 papryki
- 1 jajko
- 100g mozarelli
- 2 łyżki śmietany 18%
- kurkuma
- czubrica zielona NaSypko.pl
- przyprawa do kurczaka NaSypko.pl
- 1 łyżka siemienia lnianego
- oliwa z oliwek
Przygotuj wcześniej:
Mięso pokrój w kostkę, oprósz przyprawą do kurczaka i skrop oliwą. Warzywa obierz. Paprykę oczyść z gniazda nasiennego i białych błon. Cebule posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Cukinię i paprykę pokrój w średnią kostkę. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem.
Gotowanie:
- Na patelni rozgrzej tłuszcz i podsmaż kurczaka ze wszystkich stron.
- Dodaj cebulę i czosnek i zeszklij.
- Dodaj cukinię i paprykę, dopraw do smaku czubricą i podlej wodą. Duś około 10 minut na małym ogniu pod przykryciem.
- W kubku wymieszaj śmietanę, jajko i ser, dopraw kurkumą.
- Przełóż warzywa z mięsem do naczynia żaroodpornego. Zalej sosem śmietanowym i posyp siemieniem lnianym.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 20-30 minut, aż wierzch się zrumieni.
Dla niemowląt:
Jeśli dziecko jeszcze nie ma wprowadzonego nabiały do diety, to można odłożyć porcję dla dziecka już z patelni.
Przepis inspirowany książką: „Pilnuj cukru. Jedz zdrowo!”