Zapiekanka z czerwoną fasolą i szpinakiem

Pyszna zapiekanka z czerwoną fasolą i szpinakiem według naszego przepisu z drobnymi (opisanymi dalej) modyfikacjami, może być podana nawet niemowlętom. Polecam Ci ten przepis, bo dzięki neimu dostarczysz dziecku nowe smaki!

Składniki na zapiekankę z fasoli i szpinaku

Przygotuj wcześniej

Fasolę namocz na noc w zimnej wodzie. Rano odcedź, opłucz i zalej świeżą wodą, ugotuj do miękkości przez około 1 godzinę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę odkładając osobno 3 ząbki i 1 ząbek.

Przygotuj masło orzechowe

Orzeszki ziemne wrzuć do malaksera i zmiel pulsacyjnie. Jeśli masło jest za suche to dodaj łyżkę oleju z orzeszków ziemnych.

Pomidory z jednego słoika zblenduj. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem.

Przygotowanie zapiekanki z czerwoną fasolą

  1. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła, zeszklij na nim 3 ząbki czosnku i podduś szpinak.
  2. Dodaj ugotowaną fasolę i pomidory z 1 słoika (niezblendowane). Wymieszaj i chwilę podduś. Dopraw gałką muszkatołową do preferowanego przez ciebie smaku i aromatu. Całość odparuj, aby nie była bardzo mokra.
  3. Na drugiej patelni rozgrzej resztę masła i zeszklij na nim czosnek (1 ząbek). Dodaj zblendowane pomidory i dopraw ziołami prowansalskimi. Sos zagotuj i trochę zredukuj.
  4. Do naczynia żaroodpornego przełóż fasolę ze szpinakiem. Polej sosem pomidorowym. A na to rozsmaruj masło orzechowe. Całość posyp startym serem i orzechami.
  5. Piekarnik rozgrzej do 170-180 stopni C. Zapiekaj aż ser się zrumieni, czyli przez około 40 minut.

Można przyspieszyć proces przygotowania…

Zamiast suchej fasoli możesz użyć fasoli z puszki, ale pamiętaj podczas przyprawiania, że jest ona już posolona. Możesz też kupić gotowe masło orzechowe, ale przy jego wyborze uważaj na skład. Bowiem mogą się tam znaleźć różne niewskazane składniki. Nie mówię tu o cukrze czy soli, ale o olejach innych niż arachidowe oraz o konserwantach, których w mojej kuchni staram się unikać.

Dla niemowląt

Nie podawaj całych orzechów. Możesz je zmielić, jeśli dziecko nie ma uczulenia albo kupując masło orzechowe w sklepie wybrać gładkie bez kawałków orzechów. Starsze niemowlęta powinny sobie poradzić z przeżuciem ugotowanej fasoli. Moja córka po raz pierwszy jadła tą zapiekankę w wieku 10 msc i radziła sobie świetnie. Jeśli masz obawy o zakrztuszenie, rozgnieć fasolę widelcem.

Przepis inspirowany książką: „Potrawy jednogarnkowe Siostry Marii”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *