zapiekanka mięsna

Zapiekanka mięsno-warzywna pod gryczanym beszamelem

Zapiekanka pod beszamelem to pyszne i sycące danie, które doskonale sprawdzi się na kolację i/lub obiad. Wypróbuj nasz ulubiony przepis!

Składniki na gryczany sos beszamelowy:

  • 1 szklanka kaszy gryczanej prażonej
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki przennej
  • 1 łyżka mąki gryczanej
  • 1 szklanka zimnego mleka
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • czubrica zielona
  • gałka muszkatołowa
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 żółtka
  • 100 g żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach

Przygotowanie sosu:

  1. Kaszę ugotuj w 2 szklankach lekko osolonego wrzątku (około 20 minut).
  2. W garnku rozpuść masło, ale nie przypal.
  3. Dodaj obie mąki i podsmaż je razem na maśle, ale nie przypal.
  4. Wlej mleko i zmniejsz ogień. Powoli podgrzewaj i mieszaj aż sos zgęstnieje.
  5. Zdejmij z ognia i dodaj czosnek, szczyptę gałki muszkatołowej i majeranek.
  6. Dodaj ugotowaną kaszę i wymieszaj.
  7. Dodaj żółtka i połowę sera i wymieszaj.

Składniki na farsz mięsno-warzywny:

  • 500g mięsa mielonego wieprzowego
  • 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka kozieradki mielonej
  • 1 słoik pomidorów krojonych lub puszka pomidorów krojonych bez skórki
  • 1 cebula, posiekana
  • połowa selera korzeniowego, obrany i starty na tarce o dużych oczkach
  • 1 pietruszka, obrana i starta na tarce o dużych oczkach
  • 1 marchew, obrana i starta na tarce o dużych oczkach
  • połowa cukinii, obrana i starta na tarce o dużych oczkach
  • czubrica zielona
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie farszu mięsno-warzywnego:

  1. Na pierwszej patelni rozgrzej trochę tłuszczu i podsmaż na nim mięso. Powinno zmienić kolor z różowego na szarawe.
  2. Do mięsa dodaj 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i kozieradkę. Wlej pomidory i wymieszaj. Zagotuj i gotuj całość na małym ogniu około 15 minut.
  3. Na drugiej patelni rozgrzej trochę tłuszczu i zeszklij na nim cebulę i 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.
  4. Do cebuli z czosnkiem dodaj starte na tarce: seler, marchew, pietruszkę i cukinię. Wymieszaj i podsmaż całość. Dopraw do smaku czubricą zieloną.
  5. Gdy warzywa i mięso będą miękkie połącz je na jednej patelni i dokładnie wymieszaj.

Przygotowanie:

  1. Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką gryczaną.
  2. Na dnie naczynia ułóż cały farsz mięsno-warzywny i dociśnij.
  3. Na farsz wyłóż sos gryczany i wygładź.
  4. Wierzch zapiekanki posyp pozostałym serem.
  5. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.

Podawaj z ulubioną sałatką.

Przepis inspirowany: „Kuchnią Lidla”.