Zapiekanka pod beszamelem to pyszne i sycące danie, które doskonale sprawdzi się na kolację i/lub obiad. Wypróbuj nasz ulubiony przepis!
Składniki na gryczany sos beszamelowy:
- 1 szklanka kaszy gryczanej prażonej
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki przennej
- 1 łyżka mąki gryczanej
- 1 szklanka zimnego mleka
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- czubrica zielona
- gałka muszkatołowa
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 żółtka
- 100 g żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach
Przygotowanie sosu:
- Kaszę ugotuj w 2 szklankach lekko osolonego wrzątku (około 20 minut).
- W garnku rozpuść masło, ale nie przypal.
- Dodaj obie mąki i podsmaż je razem na maśle, ale nie przypal.
- Wlej mleko i zmniejsz ogień. Powoli podgrzewaj i mieszaj aż sos zgęstnieje.
- Zdejmij z ognia i dodaj czosnek, szczyptę gałki muszkatołowej i majeranek.
- Dodaj ugotowaną kaszę i wymieszaj.
- Dodaj żółtka i połowę sera i wymieszaj.
Składniki na farsz mięsno-warzywny:
- 500g mięsa mielonego wieprzowego
- 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka kozieradki mielonej
- 1 słoik pomidorów krojonych lub puszka pomidorów krojonych bez skórki
- 1 cebula, posiekana
- połowa selera korzeniowego, obrany i starty na tarce o dużych oczkach
- 1 pietruszka, obrana i starta na tarce o dużych oczkach
- 1 marchew, obrana i starta na tarce o dużych oczkach
- połowa cukinii, obrana i starta na tarce o dużych oczkach
- czubrica zielona
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie farszu mięsno-warzywnego:
- Na pierwszej patelni rozgrzej trochę tłuszczu i podsmaż na nim mięso. Powinno zmienić kolor z różowego na szarawe.
- Do mięsa dodaj 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i kozieradkę. Wlej pomidory i wymieszaj. Zagotuj i gotuj całość na małym ogniu około 15 minut.
- Na drugiej patelni rozgrzej trochę tłuszczu i zeszklij na nim cebulę i 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.
- Do cebuli z czosnkiem dodaj starte na tarce: seler, marchew, pietruszkę i cukinię. Wymieszaj i podsmaż całość. Dopraw do smaku czubricą zieloną.
- Gdy warzywa i mięso będą miękkie połącz je na jednej patelni i dokładnie wymieszaj.
Przygotowanie:
- Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką gryczaną.
- Na dnie naczynia ułóż cały farsz mięsno-warzywny i dociśnij.
- Na farsz wyłóż sos gryczany i wygładź.
- Wierzch zapiekanki posyp pozostałym serem.
- Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.
Podawaj z ulubioną sałatką.
Przepis inspirowany: „Kuchnią Lidla”.