świeże truskawki czy gotowane? truskawki liofilizowane, truskawki poza sezonem

Co warto wiedzieć zanim zjesz truskawki?

Dlaczego warto jeść truskawki? Bo są odchudzające? Bo są słodkie? Tak, to wszystko prawda, ale powodów jest więcej. W tekście znajdziesz kilka mniej popularnych informacji. Zapraszam!

Truskawkowe odchudzanie

100 gram truskawek to tylko 28-32 kcal. Jest to główny argument na korzyść truskawek podczas rozmów o odchudzaniu. Jednak to nie jest jedyna ich zaleta! W truskawkach jest o wiele więcej dobroczynnych substancji, które pozytywnie wpływają na organizm i zrzucanie nadprogramowych kilogramów.

Truskawki są zdrowe bo:

  • pobudzają trawienie na wielu etapach – już niewielka ilość cukrów owocowych pobudza ślinianki, pobudzają wydzielanie soków trawiennych w trzustce i woreczku żółciowym.
  • wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn, są moczopędne, dzięki błonnikowi i pektynom pobudzają prace jelit,
  • dostarczają wielu cennych witamin i związków mineralnych, jak witamina C wspomagająca lepsze wchłanianie żelaza, związki mineralne, czy witaminy z grupy B ważne dla układu nerwowego oraz beta karoten dobry także dla skóry i oczu,
  • dostarczają wielu związków biologicznie czynnych, takich jak enzymy, kwasy organiczne, pektyny.

Co warto wiedzieć zanim zjesz truskawki?

Truskawki zawierają białka, które u osób uczulonych mogą wywołać silne reakcje alergiczne.

Związki biologicznie czynne rozpadają się i neutralizują podczas obróbki termicznej, dlatego lepiej jest jeść truskawki, które nie były podgrzewane.

A co z jedzeniem truskawek poza sezonem?

Jak najbardziej jest to możliwe! Najlepiej wybierać owoce mrożone lub liofilizowane za pomocą komór niskociśnieniowych. I właśnie takie owoce liofilizowane znajdziecie w naszym sklepie:

Są różne sposoby liofilizacji. 

> z użyciem komór niskociśnieniowych – tutaj owoce nie są podgrzewane i zachowują znacznie więcej związków biologicznie czynnych i dlatego my wybieramy owoce, które były liofilizowane tą metodą

> z użyciem płytek mikrofalowych – tutaj mrożone owoce są podgrzewane, aby lód wysublimował. W tym przypadku owoce tracą znaczną ilość związków biologicznie czynnych, bo rozpadają się one pod wpływem temperatury.

A co z dżemami?

Tych unikam, bo są słodzone, owoce były podgrzewane i utraciły znaczną ilość dobroczynnych witamin i związków biologicznie czynnych. Ale to nie znaczy, że jak mnie najdzie ochota to po nie nie sięgam, po prostu nie są podstawową formą owoców poza sezonem.