włoskie ciasto na pizzę

Włoskie ciasto na pizzę, o które wszyscy będą Cię pytać

Ciasto na pizzę – kto nie chce znać znakomitej receptury?! My dzielimy się włoskim przepisem, sprawdzonym wielokrotnie na rodzinnym stole! Czekamy na Twoją opinię, czy jest takie, jak lubisz, sprawdź!

Składniki na ciasto na pizzę

Przygotowanie ciasta

  1. Mąkę przesiej, dodaj drożdże i sól.
  2. Dodaj wodę i oliwę i wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne – około 10 minut.
  3. Ciasto uformuj w kulkę, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia, powinno zwiększyć objętość o połowę (nie podwoić objętość, bo wtedy będzie przerośnięte). Zależnie od warunków w pomieszczeniu zajmuje to około 30-40minut do godziny.
  4. Ciasto ponaciągać i zagnieść, nie rozrywać.
  5. Teraz można podzielić ciasto na części. Z tej porcji mogą wyjść 2 duże pizze lub 3 średnie lub 4 małe. Podziel ciasto tak jak Ci odpowiada. Porcje, których teraz nie wykorzystasz możesz zamrozić i zużyć później.
  6. Ciasto, które ma być użyte teraz zostaw do wyrośnięcia na kolejne 20 minut.
  7. Po tym czasie jest gotowe do formowania placka na pizzę. Kulkę ciasta rozpłaszcz rękami i naciągaj powoli na natłuszczonym blacie. Nie używaj wałka, a jedynie rąk.
  8. Nałóż składniki pizzy i piecz placek około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 250 stopni.

Przepis inspirowany książką: “Pizza, focaccia, bruschetta, piada”.

Tak powstaje nasza baza do wielu potraw kuchni włoskiej jak calzone czy margherita, przy których przegadaliśmy niejeden temat.