Włoskie ciasto na pizzę

Składniki:

  • 500g włoskiej mąki pszennej typ 00
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 20g suszonych drożdży
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej, dodaj drożdże i sól.
  2. Dodaj wodę i oliwę i wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne – około 10 minut.
  3. Ciasto uformuj w kulkę, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia, powinno zwiększyć objętość o połowę (nie podwoić objętość, bo wtedy będzie przerośnięte). Zależnie od warunków w pomieszczeniu zajmuje to około 30-40minut do godziny.
  4. Ciasto ponaciągać i zagnieść, nie rozrywać.
  5. Teraz można podzielić ciasto na części. Z tej porcji mogą wyjść 2 duże pizze lub 3 średnie lub 4 małe. Podziel ciasto tak jak Ci odpowiada. Porcje, których teraz nie wykorzystasz możesz zamrozić i zużyć później.
  6. Ciasto, które ma być użyte teraz zostaw do wyrośnięcia na kolejne 20 minut.
  7. Teraz jest gotowe do formowania placka na pizzę. Kulkę ciasta rozpłaszcz rękami i naciągaj powoli na natłuszczonym blacie. Nie używaj wałka, a jedynie rąk.
  8. Nałóż składniki pizzy i piecz placek około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 250 stopni.

Przepis inspirowany książką: “Pizza, focaccia, bruschetta, piada”.