Włoska kuchnia jest znana w Polsce od pokoleń. Zupa minestrone może być przygotowana nawet we wariancie dla niemowląt. Sprawdź nasz przepis na ten sposób podania makaronu i warzyw!
Składniki potrzebne do włoskiej zupy
- 2 cebule (140g),
- 2 ząbki czosnku (4g),
- 50g wędzonego boczku bez skóry,
- około 1,5l rosołu,
- 4 ziemniaki (400g),
- różyczki z 1 brokuła (300g),
- 100g zielonego groszku (mrożonego lub świeżego),
- 100g białej fasoli (suchej) NaSypko.pl,
- około 100g dowolnego makaronu (może być penne lub małe muszelki),
- pomidory ze słoika lub puszka krojonych pomidorów (400g),
- sól, pieprz (dla dorosłych),
- czubrica zielona NaSypko.pl,
- 50g sera żółtego (do posypania – można pominąć),
- olej do smażenia (około 1 łyżka – 10g).
Przygotuj wcześniej:
Fasolę namocz na noc, odcedź, przepłucz i ugotuj w świeżej wodzie (nie sól). Cebulę, czosnek i ziemniaki obierz. Cebule posiekaj w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Ziemniaki pokrój w średnią kostkę. Brokuł umyj i podziel na różyczki. Boczek pokrój w drobną kostkę. Rosół zagotuj. Ser zetrzyj na tarce.
Gotowanie zupy minestrone
- W garnku podgrzej olej i podsmaż na nim boczek.
- Dodaj i zeszklij na cebulę z czosnkiem.
- Dodaj ziemniaki i podsmaż cały czas mieszając, aby były lśniące we wszystkich stron.
- Zalej wszystko gorącym rosołem i zagotuj.
- Po około 10 minutach gotowania dodaj brokuły, groszek, fasolę i makaron.
- Gdy warzywa i makaron się ugotują dodaj pomidory, zagotuj i dopraw do smaku.
- Przed podaniem zupę można posypać startym serem.
Można szybciej
Zamiast surowych warzyw można użyć gotowej mieszanki mrożonek. Dodajemy ją po podsmażeniu cebulki z boczkiem i zagotowaniu rosołu, razem z makaronem.
Zupa minestrone dla niemowląt
Boczek można zastąpić gotowanym lub pieczonym mięsem i dodać je do zupy dopiero na talerzu. Zupę można też zblenderować.
Przepis inspirowany książkami: „101 pomysłów na pyszne dania zrobione z tego co zostało z obiadu” oraz „Szybkie dania”
Kurczak z mielonym

Kurczak pieczony z jeszcze bardziej pieczonym mielonym
Składniki
- 148g potatos
- 100g butter
Przygotowanie
Rekomendujemy produkty ze sklepu nasypko.pl
Wartości odżywcze
Ilość porcji
2Wartości na porcje
1Wielkość procji Kalorie 427Tłuszcze 41gTłuszcze nasycone 26gTłuszcze trans 2gTłuszcze nienasycone 12gCholesterol 108mgSód 329mgWęglowodany 16gBłonnik 2gCukry 1gProteiny 2g