Truskawki to pyszne owoce, które można włączyć do zrównoważonej diety. Są nie tylko smaczne, ale również bogate w składniki odżywcze. Sprawdź wersję janginizowaną z przyprawą!
Składniki:
- truskawki, bez szypułek, pokrojone w połówki lub ćwiartki
- szczypta soli ma 1 kg truskawek
- gałązki rozmarynu, po jednej do słoika
Przygotowanie:
- Pokrojone truskawki przełóż do garnka i dodaj sól, podlej wodą, aby się nie przypaliły.
- Zagotuj i gotuj je około 20-30 minut. Mieszaj aby się nie przypaliły. Wyłącz palnik i przykryj truskawki.
- Po około 24 godzinach znowu zagotuj truskawki i gotuj je około 30 minut.
- Do wyparzonych słoiczków powkładaj po jednej gałązce rozmarynu i przelej truskawki.
- Zakręć słoiczki i pasteryzuj około 15 minut. Postaw do góry dnem do ostygnięcia.