truskawki

Truskawki janginizowane z rozmarynem

Truskawki to pyszne owoce, które można włączyć do zrównoważonej diety. Są nie tylko smaczne, ale również bogate w składniki odżywcze. Sprawdź wersję janginizowaną z przyprawą!

Składniki:

  • truskawki, bez szypułek, pokrojone w połówki lub ćwiartki
  • szczypta soli ma 1 kg truskawek
  • gałązki rozmarynu, po jednej do słoika

Przygotowanie:

  1. Pokrojone truskawki przełóż do garnka i dodaj sól, podlej wodą, aby się nie przypaliły.
  2. Zagotuj i gotuj je około 20-30 minut. Mieszaj aby się nie przypaliły. Wyłącz palnik i przykryj truskawki.
  3. Po około 24 godzinach znowu zagotuj truskawki i gotuj je około 30 minut.
  4. Do wyparzonych słoiczków powkładaj po jednej gałązce rozmarynu i przelej truskawki.
  5. Zakręć słoiczki i pasteryzuj około 15 minut. Postaw do góry dnem do ostygnięcia.