Czy jest coś pyszniejszego niż tort czekoladowy? Pewnie tak, ale chyba większości z nas najbardziej właśnie ten smak kojarzy się z dzieciństwem! Sprawdź naszą zdrową wersję!
Spody tortowe
Składniki:
- 400g orzechów laskowych
- 300g gorzkiej czekolady
- 8 jajek, osobno białka i żółtka
- 100g cukru trzcinowego nierafinowanego lub ksylitolu
- 300g masła, wyjęte godzinę wcześniej z lodówki, aby nabrało temperatury otoczenia. (dodatkowo na smarowanie formy)
Przygotowanie:
- Orzechy razem z czekoladą zblenduj na proszek.
- W misce ubij pianę z białek aż będzie sztywna. Jeśli białka nie chcą się ubijać dodaj małą szczyptę soli, ale tak ino ino.
- W osobnej misce ucieraj żółtka z cukrem, aż cukier się rozpuści.
- Do masy żółtkowej dodawaj porcjami masło i ucieraj na gładką masę.
- Dodaj sproszkowane orzechy i czekoladę i wymieszaj na gładką masę.
- Ubite białka delikatnie dodaj do masy orzechowej i wymieszaj drewnianą łyżką, tak aby zachować jak najwięcej pęcherzyków powietrza.
- Ciasto podziel na 3 porcje i upiecz z nich 3 blaty tortowe. Piecz w 180 stopniach przez około 50-60 minut. Wyjmij i ostudź.
Masa jabłkowa:
Składniki:
- 1kg jabłek, najlepiej odmiana kwaskowata, która się dobrze rozpraża, my lubimy Elizy
- 2 łyżeczki mixu do szatlotki
Przygotowanie:
- Jabłka obierz i poszatkuj, może być na tarce do szatkowania na plasterki.
- Przełóż je do garnka i podlej wodą. Nie więcej niż 1/4 szklanki wody, bo to i tak później trzeba odparować. Dodaj mix do szarlotki i wymieszaj.
- Przykryj garnek i doprowadź zawartość do wrzenia i zmniejsz ogień. Duś tak długo aż jabłka zaczną się rozpadać, czas zależy od jabłek, zwykle 15-20 minut.
- Odkryj garnek i odparuj nadmiar wody, mieszaj od czasu do czasu, żeby się nie przypaliło. Przestudź.
Masa czekoladowa
Składniki:
- 40g gorzkiej czekolady, rozpuszczonej w kąpieli wodnej i przestudzonej
- 80 ml śmietanki 80%
- 100g serka mascarpone
Przygotowanie:
- Śmietankę ubij na sztywno.
- Dodawaj po trochę serka i ubijaj dalej.
- Dodaj czekoladę i delikatnie wymieszaj.
Przekładanie:
Blat tortowy + połowa masy jabłkowej + blat tortowy + druga połowa masy jabłkowej + blat tortowy + masa czekoladowa + dekoracja