Przystępna, łatwa do odgrzania forma dania oraz kolory i zapach, czynią z tej potrawy obiad lub kolację godną biesiady z bliskimi. Spróbuj!
Składniki na tartę warzywną
- 100g masła, posiekanego,
- pół szklanki mąki gryczanej,
- pół szklanki mąki ryżowej,
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej,
- 3 jajka,
- 1 szklanka śmietany 18%,
- 100g wędzonego boczku bez skóry, pokrojonego w kostkę,
- 300g różyczek brokuła,
- 1 czerwona papryka, oczyszczona z nasion i białych błon, pokrojona w kostkę,
- 1 pomidor, sparzony, obrany i pokrojony w kostkę lub pół słoika krojonych pomidorów,
- 1 cebula, posiekana,
- 1 ząbek czosnku, obrany i przeciśnięty przez praskę,
- 100g żółtego sera, startego na tarce,
- czubrica zielona,
- zioła do pizzy,
- tłuszcz do smażenia.
Przygotowanie tarty warzywnej
- Do dużej miski przesiej mąki i skrobię. Dodaj masło, 1 jajko, 2 łyżki ziemnej wody i zagnieć ciasto. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na około pół godziny – w tym czasie przygotujesz warzywa na farsz.
- W formie do tarty wyłóż ciasto i podpiecz je około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W tym czasie przygotujesz farsz warzywny.
- Brokuły wrzuć do lekko osolonego wrzątku i gotuj około 5 minut, następnie odcedź.
- Na patelni wytop boczek i jeśli trzeba to dodaj trochę tłuszczu. Zeszklij cebulę z czosnkiem.
- Na patelnię dodaj paprykę i brokuła i podsmaż.
- Dodaj pomidora i duś całość około 5 minut, następnie zdejmij z ognia.
- W miseczce wymieszaj śmietanę, 2 jajka, trochę sera (resztę zostaw na posypanie tarty) i czubricę zieloną.
- Na podpieczoną tartę wyłóż farsz warzywny i zalej sosem śmietanowym, wierzch posyp serem i ziołami do pizzy.
- Zapiekaj kolejne 20-25 minut (aż się zrumieni).
Przepis inspirowany książką: „Kuchnia bez glutenu„