tarta z warzywami

Tarta z warzywami – bezglutenowa

Przystępna, łatwa do odgrzania forma dania oraz kolory i zapach, czynią z tej potrawy obiad lub kolację godną biesiady z bliskimi. Spróbuj!

Składniki na tartę warzywną

  • 100g masła, posiekanego,
  • pół szklanki mąki gryczanej,
  • pół szklanki mąki ryżowej,
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej,
  • 3 jajka,
  • 1 szklanka śmietany 18%,
  • 100g wędzonego boczku bez skóry, pokrojonego w kostkę,
  • 300g różyczek brokuła,
  • 1 czerwona papryka, oczyszczona z nasion i białych błon, pokrojona w kostkę,
  • 1 pomidor, sparzony, obrany i pokrojony w kostkę lub pół słoika krojonych pomidorów,
  • 1 cebula, posiekana,
  • 1 ząbek czosnku, obrany i przeciśnięty przez praskę,
  • 100g żółtego sera, startego na tarce,
  • czubrica zielona,
  • zioła do pizzy,
  • tłuszcz do smażenia.

Przygotowanie tarty warzywnej

  1. Do dużej miski przesiej mąki i skrobię. Dodaj masło, 1 jajko, 2 łyżki ziemnej wody i zagnieć ciasto. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na około pół godziny – w tym czasie przygotujesz warzywa na farsz.
  2. W formie do tarty wyłóż ciasto i podpiecz je około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W tym czasie przygotujesz farsz warzywny.
  3. Brokuły wrzuć do lekko osolonego wrzątku i gotuj około 5 minut, następnie odcedź.
  4. Na patelni wytop boczek i jeśli trzeba to dodaj trochę tłuszczu. Zeszklij cebulę z czosnkiem.
  5. Na patelnię dodaj paprykę i brokuła i podsmaż.
  6. Dodaj pomidora i duś całość około 5 minut, następnie zdejmij z ognia.
  7. W miseczce wymieszaj śmietanę, 2 jajka, trochę sera (resztę zostaw na posypanie tarty) i czubricę zieloną.
  8. Na podpieczoną tartę wyłóż farsz warzywny i zalej sosem śmietanowym, wierzch posyp serem i ziołami do pizzy.
  9. Zapiekaj kolejne 20-25 minut (aż się zrumieni).

Przepis inspirowany książką: „Kuchnia bez glutenu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *