Pierniczki mają długą historię i tradycję, są popularne w wielu kulturach na całym świecie. Ich upieczenie i jedzenie może być radosnym i wspólnym doświadczeniem, które łączy rodzinę i przyjaciół. Polecam!
Składniki:
- 1 kg mąki orkiszowej lub pszennej typ 650
- 500 g płynnego miodu
- 2 jajka
- 250 g masła
- 3 łyżki przyprawy do piernika bez cukru i bez mąki
- 1 łyżka karobu lub kakao
- 20 g (2 łyżki) sody oczyszczonej lub amoniaku (w tym roku użyłam amoniaku)
Przygotuj wcześniej:
Miód podgrzej i rozpuść w nim masło, następnie przestudź.
Przygotowanie:
- Mąkę przesiej do dużej miski razem z przyprawą do piernika, kakao lub karobem i sodą lub amoniakiem.
- Dodaj ciepły, ale nie gorący miód z masłem i wyrób gładkie ciasto.
- Wykładaj porcjami na blat i wałkuj póki ciepłe. Wykrawaj dowolne kształty.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C, aż wyrosną i się upieką, ale nie przypalą.
- Udekoruj jak chcesz, np. polewą kakaowo-karobową.
Dla niemowląt:
Ze względu na możliwość zatrucia toksyną botulinową surowy miód jest niewskazany dzieciom o obniżonej odporności i poniżej 12 msc. Nie znam badań na temat szkodliwości tej toksyny w upieczonych ciasteczkach na miodzie, ale sądzę, że ryzyko jest o wiele mniejsze. Sama zdecyduj jak zrobisz, ale ja rok temu podałam takie pierniczki mojej 9 msc córce.
Przepis inspirowany książką: „Wypieki Siostry Marii”.