Szybkie pierniczki, które zrobisz przed świętami

Pierniczki mają długą historię i tradycję, są popularne w wielu kulturach na całym świecie. Ich upieczenie i jedzenie może być radosnym i wspólnym doświadczeniem, które łączy rodzinę i przyjaciół. Polecam!

Składniki:

Przygotuj wcześniej:
Miód podgrzej i rozpuść w nim masło, następnie przestudź.

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej do dużej miski razem z przyprawą do piernika, kakao lub karobem i sodą lub amoniakiem.
  2. Dodaj ciepły, ale nie gorący miód z masłem i wyrób gładkie ciasto.
  3. Wykładaj porcjami na blat i wałkuj póki ciepłe. Wykrawaj dowolne kształty.
  4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C, aż wyrosną i się upieką, ale nie przypalą.
  5. Udekoruj jak chcesz, np. polewą kakaowo-karobową.

Dla niemowląt:
Ze względu na możliwość zatrucia toksyną botulinową surowy miód jest niewskazany dzieciom o obniżonej odporności i poniżej 12 msc. Nie znam badań na temat szkodliwości tej toksyny w upieczonych ciasteczkach na miodzie, ale sądzę, że ryzyko jest o wiele mniejsze. Sama zdecyduj jak zrobisz, ale ja rok temu podałam takie pierniczki mojej 9 msc córce.

Przepis inspirowany książką: „Wypieki Siostry Marii”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *