Szpinak z groszkiem

Składniki:

  • 500g szpinaku, świeżego lub mrożonego long leaf
  • 100g zielonego groszku, świeżego lub mrożonego
  • 1-2 łyżki masła klarowanego
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1-2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
  • czubrica czerwona

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij na nim cebulę z czosnkiem.
  2. Dodaj imbir i szczyptę czubricy.
  3. Dodaj szpinak i podduś go. Jeśli używasz mrożonego szpinaku to rozmroź go na patelni.
  4. Dodaj groszek, doprowadź do wrzenia i duś na małym ogniu aż zmięknie.
  5. Dopraw do smaku czubricą.

Taki szpinak może służyć jako dodatek do dania głównego, ciepła sałatka czy dodatek do kanapek.

Przepis inspirowany książką: „Kuchnia wegetariańska”.