szpinak biały ser

Szpinak z białym serem – nadzienie do naleśników lub pierogów

Ten przepis można również modyfikować, dodając do masy dodatkowe składniki do szpinaku i białego sera. Sprawdź moją propozycję!

Składniki:

  • 500g szpinaku świeżego (posiekany) lub mrożonego
  • 200g białego sera, rozdrobniony widelcem
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 jajko
  • masło klarowane
  • czubrica zielona

Przygotowanie:

  1. Na dużej patelni rozgrzej trochę masła klarowanego i zeszklij na nim czosnek.
  2. Dodaj szpinak i duś aż zmięknie (świeży) lub się rozmrozi. Następnie odstaw do przestudzenia.
  3. Szpinak wymieszaj z serem i jajkiem, dopraw do smaku czubricą.
  4. Nakładaj porcjami na naleśniki, zawijaj i przed podaniem podsmaż na maśle z obu stron.

Ten farsz można też użyć do robienia domowych pierogów ze szpinakiem.

Przepis inspirowany książką: „Pierogi, makarony i kluski… Siostry Marii”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *