Szaszłyki z piersi kurczaka w marynacie jogurtowej

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka, pokrojone w szerokie paski
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • sok z połowy cytryny
  • przyprawa do sosu tzatziki
  • sól himalajska

Przygotowanie:

  1. W miseczce wymieszaj jogurt, przyprawę do sosu tzatziki, szczyptę soli, czosnek i sok z cytryny.
  2. Do marynaty przełóż pokrojone mięso i wymieszaj. Marynuj około 2-3 godziny w lodówce.
  3. Zamarynowane mięso nadziewaj na szaszłyki i grilluj. Możesz je też upiec w piekarniku (160 stopni 30 minut) lub na patelni grillowej.

Podawaj z pieczywem i sałatką.

Przepis inspirowany książką: „Potrawy z grilla Siostry Marii”.