Strucla z owocami może być smacznym i relatywnie zdrowym deserem, o ile jest przygotowana w sposób, który ogranicza ilość dodanego cukru i tłuszczu. Sprawdź jak ja ją przygotowuję!
Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 2/3 szklanki mleka, podgrzej
- 15g drożdży suszonych
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 4 łyżki masła, rozpuść w ciepłym mleku
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 400g jabłek, obranych i pozbawionych gniazd nasiennych, pokrojonych w kawałki
- 100g malin
Przygotowanie:
- Jabłka i maliny przełóż do garnka, dodaj 1 łyżkę cukru i podlej kilkoma łyżkami wody. Duś pod przykryciem aż jabłka się rozpadną. Nadmiar wody odparuj.
- Jajko i żółtka utrzyj z pozostałym cukrem.
- Dodaj mąkę razem z drożdżami i ciepłe mleko z masłem. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto.
- Odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut.
- Ciasto delikatnie zagnieć i rozwałkuj na duży prostokąt.
- Przygotowany dżem jabłkowo-malinowy rozsmaruj na całości tak aby zostawić jeden czysty brzeg.
- Zwiń ciasto w wałek tak aby czysty brzeg skleił całość na końcu. Przełóż delikatnie do keksówki wysmarowanej tłuszczem. Odstaw na 15 minut do lekkiego wyrośnięcia. Wierzch ciasta posmaruj białkiem.
- Piecz około 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 20 stopni.
Przepis inspirowany książką: „Wielka Księga Kuchni Polskiej”.