Strucla z owocami

Składniki:

  • 500g mąki pszennej
  • 2/3 szklanki mleka, podgrzej
  • 15g drożdży suszonych
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 4 łyżki masła, rozpuść w ciepłym mleku
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 400g jabłek, obranych i pozbawionych gniazd nasiennych, pokrojonych w kawałki
  • 100g malin

Przygotowanie:

  1. Jabłka i maliny przełóż do garnka, dodaj 1 łyżkę cukru i podlej kilkoma łyżkami wody. Duś pod przykryciem aż jabłka się rozpadną. Nadmiar wody odparuj.
  2. Jajko i żółtka utrzyj z pozostałym cukrem.
  3. Dodaj mąkę razem z drożdżami i ciepłe mleko z masłem. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto.
  4. Odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut.
  5. Ciasto delikatnie zagnieć i rozwałkuj na duży prostokąt.
  6. Przygotowany dżem jabłkowo-malinowy rozsmaruj na całości tak aby zostawić jeden czysty brzeg.
  7. Zwiń ciasto w wałek tak aby czysty brzeg skleił całość na końcu. Przełóż delikatnie do keksówki wysmarowanej tłuszczem. Odstaw na 15 minut do lekkiego wyrośnięcia. Wierzch ciasta posmaruj białkiem.
  8. Piecz około 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 20 stopni.

Przepis inspirowany książką: „Wielka Księga Kuchni Polskiej”.