spaghetti ze szpinakiem i groszkiem

Spaghetti ze szpinakiem i groszkiem

Smakuje tak samo dobrze w wersji dla dorosłych, jak i dla najmłodszych. Sprawdź nasz sprawdzony przepis na spaghetti ze szpinakiem i groszkiem, wybierz pachnące przyprawy i ciesz się czasem z bliskimi!

Składniki:

  • 300 g makaronu spaghetti lub innego (może być bezglutenowy)
  • 400 g mrożonego szpinaku
  • 1/2 szklanki mrożonego zielonego groszku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki śmietany 18% (można pominąć w przepisie)
  • czubrica zielona NaSypko.pl

Przygotuj wcześniej:

Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Groszek ugotuj w nieosolonym wrzątku. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

Gotowanie:

  1. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij na nim czosnek (uważaj aby się nie przypalił, bo będzie gorzki).
  2. Dodaj szpinak (bez rozmrażania), przykryj i duś co jakiś czas mieszając.
  3. Gdy szpinak się rozmrozi i poddusi dodaj ugotowany groszek i śmietanę – zagotuj. Dopraw do smaku i zdejmij z ognia.
  4. Możesz podać makaron polany sosem szpinakowym lub wymieszać wszystko na patelni.

Można szybciej:

Jeśli użyjesz świeżego szpinaku, to nie musisz czekać na jego rozmrożenie i duszenie trwa krócej.

Dla niemowląt:

To bardzo proste danie, które można podawać od początku rozszerzania diety. Dla najmłodszych dzieci, które jeszcze nie miały wprowadzonego nabiału (lub mają na niego alergię) można pominąć zabielanie śmietaną.

Przepis inspirowany książką: „Pierogi, makarony i kluski… Siostry Marii”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *