Zdrowe i lekkie danie dla małego i dużego członka rodziny. Aromatyczne przyprawy, możliwość zabrania potrawy ze sobą do pracy, to tylko kilka zalet spaghetti z klopsikami indyczymi z naszego przepisu…
Składniki:
- 200g makaronu spaghetti (lub innego)
- 500g mięsa z indyka (może być od razu zmielone)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka kaszy manny
- 1 jajko
- 1 łyżka tartego żółtego sera
- tłuszcz do smażenia
- 1 słoik pomidorów lub 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
- 1 cebula
- przyprawa do indyka
- przyprawa bolońska
Przygotuj wcześniej:
Jeśli masz mięso z kawałku to zmiel je w maszynce do mięsa. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Pomidory zblenduj w słoiku. Cebulę obierz i posiekaj. Makaron ugotuj według opisu na opakowaniu.
Przygotowanie:
- Mięso przypraw i dodaj do niego: czosnek, kaszę, jajko i ser. Masę mięsną dokładnie wyrób.
- Dłonie zwilż i formuj małe pulpeciki (wielkości orzecha włoskiego).
- Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż pulpeciki ze wszystkich stron na rumiano. Po usmażeniu odłóż na talerz.
- Po usmażeniu pulpetów na tym samym tłuszczu zeszklij cebulkę.
- Dodaj pomidory, przyprawę bolońską i zagotuj.
- Dodaj pulpety, delikatnie wymieszaj, przykryj i duś je w sosie pomidorowym przez około 5-10 minut.
Przepis inspirowany książką: „Pierogi, makarony i kluski… Siostry Marii”.