spaghetti i klopsiki z indyka

Spaghetti z klopsikami indyczymi

Zdrowe i lekkie danie dla małego i dużego członka rodziny. Aromatyczne przyprawy, możliwość zabrania potrawy ze sobą do pracy, to tylko kilka zalet spaghetti z klopsikami indyczymi z naszego przepisu…

Składniki:

  • 200g makaronu spaghetti (lub innego)
  • 500g mięsa z indyka (może być od razu zmielone)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 1 jajko
  • 1 łyżka tartego żółtego sera
  • tłuszcz do smażenia
  • 1 słoik pomidorów lub 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
  • 1 cebula
  • przyprawa do indyka
  • przyprawa bolońska

Przygotuj wcześniej:

Jeśli masz mięso z kawałku to zmiel je w maszynce do mięsa. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Pomidory zblenduj w słoiku. Cebulę obierz i posiekaj. Makaron ugotuj według opisu na opakowaniu.

Przygotowanie:

  1. Mięso przypraw i dodaj do niego: czosnek, kaszę, jajko i ser. Masę mięsną dokładnie wyrób.
  2. Dłonie zwilż i formuj małe pulpeciki (wielkości orzecha włoskiego).
  3. Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż pulpeciki ze wszystkich stron na rumiano. Po usmażeniu odłóż na talerz.
  4. Po usmażeniu pulpetów na tym samym tłuszczu zeszklij cebulkę.
  5. Dodaj pomidory, przyprawę bolońską i zagotuj.
  6. Dodaj pulpety, delikatnie wymieszaj, przykryj i duś je w sosie pomidorowym przez około 5-10 minut.

Przepis inspirowany książką: „Pierogi, makarony i kluski… Siostry Marii”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *