makaron carbonara, spaghetti

Spaghetti Carbonara ciepłe, mięciutkie i smaczne!

Charakterystyczna potrawa z makaronem – spaghetti carbonara, publikujemy jako przysmak rodziców polecający się na kolację we dwoje, gdy dzieci zasną lub… na każda inną porę a nawet dla wszystkich, jeśli lubicie oczywiście…

Składniki na spaghetti carbonara

  • makaron spaghetti,
  • 200g boczku wędzonego bez skóry, pokrojonego w paski,
  • 100g sera żółtego, startego na tarce o dużych oczkach,
  • 1 jajko,
  • masło klarowane,
  • kozieradka do smaku,
  • gałka muszkatołowa i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu, ale nie rozgotuj. Odcedź i przykryj aby nie ostygł za szybko.
  2. W misce wymieszaj śmietanę i jajko oraz więcej niż połowę sera. Dopraw kozieradką i gałką muszkatołową.
  3. Na dużej patelni rozgrzej masło klarowane i podsmaż na nim boczek na chrupko.
  4. Dodaj makaron, wymieszaj i podsmaż. Zdejmij z ognia.
  5. Na patelnię wlej sos śmietanowy i mieszaj aż ser się rozpuści. Dopraw do smaku.
  6. Podawaj posypane resztą sera obok ulubionej sałatki.

Przepis inspirowany książką: “Pierogi, makarony i kluski Siostry Marii”.