Charakterystyczna potrawa z makaronem – spaghetti carbonara, publikujemy jako przysmak rodziców polecający się na kolację we dwoje, gdy dzieci zasną lub… na każda inną porę a nawet dla wszystkich, jeśli lubicie oczywiście…
Składniki na spaghetti carbonara
- makaron spaghetti,
- 200g boczku wędzonego bez skóry, pokrojonego w paski,
- 100g sera żółtego, startego na tarce o dużych oczkach,
- 1 jajko,
- masło klarowane,
- kozieradka do smaku,
- gałka muszkatołowa i pieprz.
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu, ale nie rozgotuj. Odcedź i przykryj aby nie ostygł za szybko.
- W misce wymieszaj śmietanę i jajko oraz więcej niż połowę sera. Dopraw kozieradką i gałką muszkatołową.
- Na dużej patelni rozgrzej masło klarowane i podsmaż na nim boczek na chrupko.
- Dodaj makaron, wymieszaj i podsmaż. Zdejmij z ognia.
- Na patelnię wlej sos śmietanowy i mieszaj aż ser się rozpuści. Dopraw do smaku.
- Podawaj posypane resztą sera obok ulubionej sałatki.
Przepis inspirowany książką: “Pierogi, makarony i kluski Siostry Marii”.