przepis na beszamel, sos beszamelowy i gałka muszkatołowa

Sos beszamelowy

Sos beszamelowy można podać z makaronem i dodatkami, np. z duszonym szpinakiem lub innymi warzywami. Pasuje też jako sos do zapiekanek warzywnych i lasagne. Sprawdź ten przepis!

Składniki:

  • 2 łyżki zimnego masła
  • 2 łyżki mąki pszennej lub gryczanej lub kukurydzianej
  • 500ml mleka
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

  1. Masło roztop w garnku na małym ogniu, ale nie przypal.
  2. Dodaj mąkę i energicznie wymieszaj. Uważaj, żeby mąka się nie przypaliła.
  3. Wlej zimne mleko i cały czas mieszaj. Podgrzewaj aż sos zgęstnieje i się zagotuje.
  4. Dopraw do smaku gałką muszkatołową.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *