Smaczna zupa rybna z ziemniakami

Syta zupa rybna to cel niejednej gospodyni. Wybierając ziemniaki zyskujesz dodatkowe wartości odżywcze, smak i konsystencję. To jednak nie wszystko – w artykule znajdziesz przepis na rodzinne danie nawet dla niemowlęcia.

Składniki do zupy rybnej

Przygotuj wcześniej

Zagotuj bulion. Rybę pokrój w dużą kostkę i oprósz przyprawami do ryb. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i sparz. W papryki wykrój gniazda nasienne i białe błony, resztę pokrój w paski. Marchewkę, pietruszkę i seler obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Por pokrój w półplasterki.

Przygotowanie zupy rybnej

  1. Do gorącego rosoły dodaj paprykę, ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler, por i pomidory oraz oliwę. Zagotuj i dopraw do smaku. Gotuj aż ziemniaki zmiękną (około 15 minut).
  2. Ostrożnie dodaj rybę i delikatnie wymieszaj. Zagotuj i gotuj jeszcze 5-10 minut. Później już nie mieszaj bo ryba jest bardzo delikatna i szybko się rozpada.

Możesz przygotowanie przyspieszyć:

Zamiast świeżych warzyw możesz użyć mrożonej mieszanki.

Wersja dla niemowląt:

Wybierz ryby bogate w naturalne tłuszcze. Zupę można zblendować.

Przepis inspirowany książką: „Potrawy z ziemniaków Siostry Marii”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *