Syta zupa rybna to cel niejednej gospodyni. Wybierając ziemniaki zyskujesz dodatkowe wartości odżywcze, smak i konsystencję. To jednak nie wszystko – w artykule znajdziesz przepis na rodzinne danie nawet dla niemowlęcia.
Składniki do zupy rybnej
- 1, 5 l rosołu,
- 500g filetów z ryb,
- 500g ziemniaków,
- 1 marchew,
- 1 pietruszka,
- 1/2 selera,
- 1 por (biała część),
- 1 słoik pomidorów,
- 1 czerwona papryka,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- natka pietruszki,
- papryka słodka,
- przyprawa do ryb NaSypko.pl,
- pieprz cytrynowy NaSypko.pl,
- sól, pieprz (dla dorosłych).
Przygotuj wcześniej
Zagotuj bulion. Rybę pokrój w dużą kostkę i oprósz przyprawami do ryb. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i sparz. W papryki wykrój gniazda nasienne i białe błony, resztę pokrój w paski. Marchewkę, pietruszkę i seler obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Por pokrój w półplasterki.
Przygotowanie zupy rybnej
- Do gorącego rosoły dodaj paprykę, ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler, por i pomidory oraz oliwę. Zagotuj i dopraw do smaku. Gotuj aż ziemniaki zmiękną (około 15 minut).
- Ostrożnie dodaj rybę i delikatnie wymieszaj. Zagotuj i gotuj jeszcze 5-10 minut. Później już nie mieszaj bo ryba jest bardzo delikatna i szybko się rozpada.
Możesz przygotowanie przyspieszyć:
Zamiast świeżych warzyw możesz użyć mrożonej mieszanki.
Wersja dla niemowląt:
Wybierz ryby bogate w naturalne tłuszcze. Zupę można zblendować.
Przepis inspirowany książką: „Potrawy z ziemniaków Siostry Marii”.