dynie, placuszki dyniowe

Słodkie placuszki dyniowe

Placuszki dyniowe to nie tylko kolory jesieni, ale też sezonowa potrawa, która smakiem podkreśla tę porę roku. Warto docenić dynię zarówno świeżą, jak i wykorzystać jej wersję ze słoika lub mrożoną.

Składniki:

  • okolo 400g miąższu z dyni, startego na tarce o dużych oczkach
  • 5-6 łyżek mąki pszennej
  • 2 jajka
  • szczypta sody oczyszczonej
  • tłuszcz do smażenia
  • śmietana 30% (można pominąć)

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto dyniowe.
  2. Na patelni rozgrzej tłuszcz i małymi porcjami nakładaj ciasto.
  3. Smaż placuszki na złoty kolor z obu stron.
  4. Podawaj z bitą śmietaną.

Przepis inspirowany książką: „Tanie gotowanie, z tego co zostanie”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *