Sałatka selerowa z prażonymi pestkami dyni

Składniki:

  • 1 seler korzeniowy
  • 100g żółtego sera
  • 1 por
  • 1 puszka ananasa
  • 100g pestek dyni
  • 150ml jogurtu naturalnego
  • 150ml śmietany 18%
  • czubrica zielona
  • przyprawa do sałatek
  • szczypiorek

Przygotowanie:

  1. Pestki dyni upraż na suchej patelni i przestudź.
  2. Plastry ananasa pokrój w ósemki i odsącz dobrze od zalewy.
  3. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  4. Seler obierz i również zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  5. Pora posiekaj w piórka
  6. Jogurt połącz ze śmietaną i przyprawami.
  7. Wszystkie składniki przełóż do salaterki i dokładnie wymieszaj. Wierzch udekoruj posiekanym szczypiorkiem.

Przepis inspirowany książką: „123 sałatki i surówki Siostry Anastazji”.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *