ryż z truskawkami

Ryż z truskawkami

Danie do przygotowania z dziećmi. Ryż z truskawkami jest alternatywą dla popularniejszego ryżu z jabłkiem. Sprawdź, czy zasmakuje także i i Tobie.

Składniki:

  • 250g truskawek bez szypułek, pokrojone w plastry
  • pół szklanki ryżu białego
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki wody
  • 1 łyżeczka masła + do zapiekania

Przygotowanie:

  1. Ryż ugotuj w wodzie zmieszanej z mlekiem i masłem (około 20 minut).
  2. W miseczkach żaroodpornych wysmarowanych tłuszczem ułóż połowę ryżu, na to warstwa truskawek i druga połowa ryżu. Na wierzchu połóż łyżeczkę masła.
  3. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 20 minut.

Przepis inspirowany książką: „Deser i dania na słodko Siostry Marii”.