Ryż z polędwicą i warzywami

Składniki:

  • pół szklanki ryżu basmati, ugotuj w 1 szklance wody na sypko
  • 200g polędwicy, pokrojona w paski
  • 1 marchewka, pokrojona w słupki lub starta na tarce lub 100g mrożonych mini marchewek
  • 200g zielonego groszku
  • 4 cebule dymki, posiekane razem ze szczypiorkiem
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • olej do smażenia
  • przyprawa azjatycka – 5 smaków

Przygotowanie:

  1. Na dużej patelni lub woku rozgrzej olej i zeszklij czosnek.
  2. Dodaj sos sojowy i mięso, obsmaż ze wszystkich stron. Dopraw do smaku przyprawą azjatycką.
  3. Dodaj marchew, groszek, dymkę i ryż oraz olej sezamowy. Smaż aż warzywa zmiękną.

Podaj z ulubioną sałatką.

Przepis inspirowany książką: „Dania z woka”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *