Ryż basmati z polędwicą plus kolor, smak i aromat jakie dają zioła oraz orientalna przyprawa jest fajnym pomysłem na domowy posiłek dla rodziny. Nasz przepis znajdziesz we wpisie.
Składniki:
- pół szklanki ryżu basmati, ugotuj w 1 szklance wody na sypko
- 200g polędwicy, pokrojona w paski
- 1 marchewka, pokrojona w słupki lub starta na tarce lub 100g mrożonych mini marchewek
- 200g zielonego groszku
- 4 cebule dymki, posiekane razem ze szczypiorkiem
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka oleju sezamowego
- olej do smażenia
- przyprawa azjatycka – 5 smaków
Przygotowanie:
- Na dużej patelni lub woku rozgrzej olej i zeszklij czosnek.
- Dodaj sos sojowy i mięso, obsmaż ze wszystkich stron. Dopraw do smaku przyprawą azjatycką.
- Dodaj marchew, groszek, dymkę i ryż oraz olej sezamowy. Smaż aż warzywa zmiękną.
Podaj z ulubioną sałatką.
Przepis inspirowany książką: „Dania z woka”.