Domowy ryż z jabłkami kojarzy się z dzieciństwem, dobrym deserem. Właśnie masz okazję przekazać przepis na smaczną potrawę kolejnemu pokoleniu…
Składniki:
- 1 szklanka ryżu białego długoziarnistego
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki masła
- 4-5 jabłek, które się dobrze rozprażają np. eliza
- 50 g rodzynek
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki mixu do szarlotki
- sok z połówki cytryny
- mała śmietana 30%
Przygotuj wcześniej:
Jabłka obierz i pokrój na cienkie plasterki, skrop sokiem z cytryny, posyp cukrem i mixem do szarlotki, wymieszaj dokładnie.
Przygotowanie:
- W garnku połącz mleko, 1 szklankę wody i 1 łyżkę masła. Zagotuj.
- Do wrzącej mieszaniny wsyp ryż i ugotuj na sypko (około 20 minut).
- Jabłka przełóż do drugiego garnka i podlej wodą. Zagotuj i dodaj rodzynki.
- Jabłka praż dopóki nie zaczną się rozpadać, a rodzynki nie napęcznieją.
- W naczyniu żaroodpornym ułóż połowę ryżu, jabłka i przykryj drugą połową ryżu, na górze rozsmaruj łyżkę masła.
- Naczynie przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 15 minut.
- Podawaj polane śmietanką.
Przepis inspirowany książką: „Desery i dania na słodko Siostry Marii”.