ryż biały

Ryż z jabłkami po naszemu

Domowy ryż z jabłkami kojarzy się z dzieciństwem, dobrym deserem. Właśnie masz okazję przekazać przepis na smaczną potrawę kolejnemu pokoleniu…

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu białego długoziarnistego
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki masła
  • 4-5 jabłek, które się dobrze rozprażają np. eliza
  • 50 g rodzynek
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki mixu do szarlotki
  • sok z połówki cytryny
  • mała śmietana 30%

Przygotuj wcześniej:
Jabłka obierz i pokrój na cienkie plasterki, skrop sokiem z cytryny, posyp cukrem i mixem do szarlotki, wymieszaj dokładnie.

Przygotowanie:

  1. W garnku połącz mleko, 1 szklankę wody i 1 łyżkę masła. Zagotuj.
  2. Do wrzącej mieszaniny wsyp ryż i ugotuj na sypko (około 20 minut).
  3. Jabłka przełóż do drugiego garnka i podlej wodą. Zagotuj i dodaj rodzynki.
  4. Jabłka praż dopóki nie zaczną się rozpadać, a rodzynki nie napęcznieją.
  5. W naczyniu żaroodpornym ułóż połowę ryżu, jabłka i przykryj drugą połową ryżu, na górze rozsmaruj łyżkę masła.
  6. Naczynie przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 15 minut.
  7. Podawaj polane śmietanką.

Przepis inspirowany książką: „Desery i dania na słodko Siostry Marii”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *