Zupa rybna może mieć różne tekstury, w zależności od preferencji. Może być kremowa, gładka i delikatna lub bardziej gęsta, z kawałkami ryb i warzyw. Posmakuj tej!
Składniki:
- 500g filetów z ryb, pokrojonych kostkę
- 300-350 g ziemniaków, pokrojonych w kostkę
- 1 czerwona papryka, oczyszczona z nasion i białych błon, pokrojona w kostkę
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 pietruszka, starta na tarce o dużych oczkach
- 1,5l rosołu
- sok z cytryny
- przyprawa do ryb gotowanych
- pieprz cytrynowy
- pół szklanki śmietany 30%
- oliwa z oliwek
- czubrica zielona
Przygotowanie:
- Rybę posyp przyprawą do ryb, pieprzem cytrynowym, odrobiną soli i skrop oliwą i sokiem z cytryny. Wymieszaj i odstaw na bok.
- W dużym garnku rozgrzej trochę oliwy i zeszklij na niej cebulę z czosnkiem.
- Dodaj paprykę i pietruszkę i podsmaż.
- Dodaj ziemniaki i podsmaż.
- Wlej gorący rosół i zagotuj. Gotuj około 10 minut, aż ziemniaki będą prawie ugotowane.
- Do śmietany dodaj kiła łyżek zupy i wymieszaj. Wlej mieszaninę do gotującej się zupy.
- Dodaj ryby i delikatnie zamieszaj. Gotuj całość około 5-10 minut. Pod koniec gotowania dopraw do smaku.
Przepis inspirowany książką: „Potrawy z ziemniaków Siostry Marii”.