filet rybny

Rybna zupa ziemniaczana

Zupa rybna może mieć różne tekstury, w zależności od preferencji. Może być kremowa, gładka i delikatna lub bardziej gęsta, z kawałkami ryb i warzyw. Posmakuj tej!

Składniki:

  • 500g filetów z ryb, pokrojonych kostkę
  • 300-350 g ziemniaków, pokrojonych w kostkę
  • 1 czerwona papryka, oczyszczona z nasion i białych błon, pokrojona w kostkę
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 pietruszka, starta na tarce o dużych oczkach
  • 1,5l rosołu
  • sok z cytryny
  • przyprawa do ryb gotowanych
  • pieprz cytrynowy
  • pół szklanki śmietany 30%
  • oliwa z oliwek
  • czubrica zielona

Przygotowanie:

  1. Rybę posyp przyprawą do ryb, pieprzem cytrynowym, odrobiną soli i skrop oliwą i sokiem z cytryny. Wymieszaj i odstaw na bok.
  2. W dużym garnku rozgrzej trochę oliwy i zeszklij na niej cebulę z czosnkiem.
  3. Dodaj paprykę i pietruszkę i podsmaż.
  4. Dodaj ziemniaki i podsmaż.
  5. Wlej gorący rosół i zagotuj. Gotuj około 10 minut, aż ziemniaki będą prawie ugotowane.
  6. Do śmietany dodaj kiła łyżek zupy i wymieszaj. Wlej mieszaninę do gotującej się zupy.
  7. Dodaj ryby i delikatnie zamieszaj. Gotuj całość około 5-10 minut. Pod koniec gotowania dopraw do smaku.

Przepis inspirowany książką: „Potrawy z ziemniaków Siostry Marii”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *