czerwona soczewica na danie dla rodziny

Ryba z soczewicą i porem

Zawarte w soczewicy przeciwutleniacze, takie jak flawonoidy i polifenole, mogą wspomagać zdrowie serca. Cenny składnik naszego dania, które mam nadzieję Ci posmakuje!

Składniki:

  • 200 g filetów z ryby (u nas był to mintaj)
  • 150 g czerwonej soczewicy
  • 1 biała część pora
  • czubryca zielona
  • przyprawa do ryb
  • pieprz cytrynowy
  • oliwa z oliwek
  • tłuszcz do smażenia

Przygotuj wcześniej:
Jeśli używasz mrożonej ryby, to rozmróź ją na sicie, aby od razu odciekła z nadmiaru wody. Filety pokrój w dużą kostkę, oprósz przyprawą do ryb i pieprzem cytrynowym, skrop oliwą, przełóż do miseczki, wymieszaj delikatnie i wstaw do lodówki. Pora pokrój w półplasterki.

Przygotowanie:

  1. W garnku rozgrzej tłuszcz i zeszklij na nim pora.
  2. Dodaj soczewicę i podsmaż.
  3. Zalej warzywa około 300ml wody i przypraw do smaku. Zagotuj i gotuj około 15 minut.
  4. Dodaj rybę i delikatnie wymieszaj. Gotuj jeszcze około 5 minut.

Przepis inspirowany książką: „101 pomysłów na pyszne dania”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *