ryba curry

Ryba w sosie curry

Istnieje wiele różnych rodzajów curry, takich jak curry czerwone, zielone, żółte, masala, korma, tikka masala i wiele innych. Każdy ma swoje charakterystyczne składniki i smaki, które nadają mu unikalny profil smakowy. Wybierz swoje!

Składniki:

  • około 500g filetów z ryby
  • 1 papryka czerwona lub 1 łyżka pasty paprykowej
  • 3 pomidory lub około pół słoika pomidorów krojonych
  • 2 cebule dymki razem ze szczypiorkiem
  • około 2 cm kawałek świeżego imbiru
  • 2 łyżki żółtego curry
  • 1 łyżka kurkumy
  • oliwa z oliwek
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • sos ostrygowy lub sojowy jasny
  • sok z połówki cytryny

Przygotuj wcześniej:
Rybę rozmroź na sicie aby odciekła z wody. Jeśli używasz świeżej papryki to oczyść ją z nasion i białych błon i drobno pokrój. Jeśli używasz świeżych pomidorów to sparz je wrzątkiem i obierz ze skórki, następnie pokrój w kostkę. Cebule posiekaj razem ze szczypiorkiem. Imbir obierz i zetrzyj na tarce lub pokrój w słupki.

Przygotowanie:

  1. Na dużej patelni rozgrzej trochę oliwy i zeszklij na niej cebulę.
  2. Dodaj: paprykę, curry, kurkumę i imbir. Podsmaż wszystko razem.
  3. Dodaj rybę i podsmaż.
  4. Wlej mleczko kokosowe i przypraw sosem ostrygowym lub sojowym. Zagotuj.
  5. Dodaj pomidory i sok z cytryny. Duś całość około 7-10 minut, aż ryba będzie gotowa.

Sos podaj z ryżem ugotowanym na sypko lub kaszą o neutralnym smaku (jaglana, gryczana biała, orkiszowa).

Przepis inspirowany książką: „Potrawy z ryb Siostry Marii”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *