Quiche z tuńczykiem i gwiazdnicą (lub szpinakiem)

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej chlebowej
  • 150g miękkiego masła
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Przygotowanie ciasta:

  1. Wszystkie składniki wyrób na gładką i jednolitą masę.
  2. Ciasto wstaw do lodówki na około pół godziny.
  3. Wyjmij ciasto i wyłóż nim tortownicę.
  4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 2oo stopni i piecz aż zacznie się rumienić. Wyjmij z piekarnika i nałóż farsz.

Składniki na farsz:

  • 300g tuńczyka w sosie własnym, odcedź i rozdrobnij widelcem
  • 1 cebula dumka, posiekana
  • 1 ząbek czosnku, obrany i przeciśnięty przez praskę
  • 1 garść gwiazdnicy lub szpinaku
  • 1 szklanka śmietany 8%
  • 100g serka ricotta
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • przyprawa do ryb
  • czubrica czerwona
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie farszu:

  1. Na patelni rozgrzej tłuszcz i zeszklij na nim czosnek. Dodaj szpinak lub gwiazdnicę i szybko podsmaż. Liście powinny zmięknąć. Przestudź.
  2. Z serka, śmietany, jajek i mleka zrób sos doprawiony do smaku przyprawą do ryb i czubricą.
  3. Na patelni wymieszaj cebulkę, tuńczyka z podsmażonymi liśćmi.
  4. Na podpieczony spód wyłóż farsz z patelni i polej go przygotowanym sosem.
  5. Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz aż wierzch się zrumieni a środek zetnie (około 40-50 minut).

Przepis inspirowany książką: „Potrawy z ryb Siostry Marii”.