Quiche to popularne danie francuskie, które składa się z kruchego ciasta, nadziewanego mieszaniną jajek, śmietany i różnorodnych dodatków. Tradycyjnie quiche przygotowuje się w rondlu lub formie do pieczenia. Sprawdź ten przepis!
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej chlebowej
- 150g miękkiego masła
- 1 żółtko
- szczypta soli
Przygotowanie ciasta:
- Wszystkie składniki wyrób na gładką i jednolitą masę.
- Ciasto wstaw do lodówki na około pół godziny.
- Wyjmij ciasto i wyłóż nim tortownicę.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 2oo stopni i piecz aż zacznie się rumienić. Wyjmij z piekarnika i nałóż farsz.
Składniki na farsz:
- 300g tuńczyka w sosie własnym, odcedź i rozdrobnij widelcem
- 1 cebula dumka, posiekana
- 1 ząbek czosnku, obrany i przeciśnięty przez praskę
- 1 garść gwiazdnicy lub szpinaku
- 1 szklanka śmietany 8%
- 100g serka ricotta
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- przyprawa do ryb
- czubrica czerwona
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie farszu:
- Na patelni rozgrzej tłuszcz i zeszklij na nim czosnek. Dodaj szpinak lub gwiazdnicę i szybko podsmaż. Liście powinny zmięknąć. Przestudź.
- Z serka, śmietany, jajek i mleka zrób sos doprawiony do smaku przyprawą do ryb i czubricą.
- Na patelni wymieszaj cebulkę, tuńczyka z podsmażonymi liśćmi.
- Na podpieczony spód wyłóż farsz z patelni i polej go przygotowanym sosem.
- Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz aż wierzch się zrumieni a środek zetnie (około 40-50 minut).
Przepis inspirowany książką: „Potrawy z ryb Siostry Marii”.