polędwica

Polędwica z brokułami

Brokuły zawierają różne związki roślinne, które działają jako silni przeciwutleniacze. Badania sugerują, że mogą one pomóc w redukcji stanów zapalnych, ochronie przed niektórymi rodzajami nowotworów i wspieraniu zdrowia serca. Połącz je z polędwicą!

Składniki:

  • 300g polędwicy
  • 150g różyczek brokułów
  • 100g fasolki szparagowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • tłuszcz do smażenia
    Na marynatę:
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego lub ryżowego
  • przyprawa azjatycka 5 smaków

Przygotuj wcześniej:
Składniki na marynatę wymieszaj w misce. Mięso pokrój w paseczki i zamarynuj na godzinę. Brokuły i fasolkę zblanszuj (obgotuj kilka minut we wrzątku). Cebulę obierz i posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.

Przygotowanie:

  1. Na dużej patelni lub woku rozgrzej tłuszcz i podsmaż mięso ze wszystkich stron. Następnie zdejmij z patelni.
  2. Dodaj trochę tłuszczu, rozgrzej i zeszklij na nim cebulę z czosnkiem.
  3. Dodaj fasolkę i brokuły, podsmaż kilka minut.
  4. Dodaj mięso i podsmaż jeszcze chwilę. Dopraw do smaku sosem sojowym.

Podaj z ryżem i surówką.

Przepis inspirowany książką: „Dania z woka”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *