Brokuły zawierają różne związki roślinne, które działają jako silni przeciwutleniacze. Badania sugerują, że mogą one pomóc w redukcji stanów zapalnych, ochronie przed niektórymi rodzajami nowotworów i wspieraniu zdrowia serca. Połącz je z polędwicą!
Składniki:
- 300g polędwicy
- 150g różyczek brokułów
- 100g fasolki szparagowej
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- tłuszcz do smażenia
Na marynatę: - 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka octu jabłkowego lub ryżowego
- przyprawa azjatycka 5 smaków
Przygotuj wcześniej:
Składniki na marynatę wymieszaj w misce. Mięso pokrój w paseczki i zamarynuj na godzinę. Brokuły i fasolkę zblanszuj (obgotuj kilka minut we wrzątku). Cebulę obierz i posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
Przygotowanie:
- Na dużej patelni lub woku rozgrzej tłuszcz i podsmaż mięso ze wszystkich stron. Następnie zdejmij z patelni.
- Dodaj trochę tłuszczu, rozgrzej i zeszklij na nim cebulę z czosnkiem.
- Dodaj fasolkę i brokuły, podsmaż kilka minut.
- Dodaj mięso i podsmaż jeszcze chwilę. Dopraw do smaku sosem sojowym.
Podaj z ryżem i surówką.
Przepis inspirowany książką: „Dania z woka”.