Placuszki cukiniowe są bardzo wszechstronne i można je podawać na wiele sposobów. Można je serwować jako samodzielne danie, jako dodatek do sałatek lub jako zdrową przekąskę. Sprawdź ten przepis!
Składniki:
- 1 cukinia, obrana i starta na tarce o dużych oczkach
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 pęczek szczypiorku, posiekany
- czubrica zielona
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
- Startą cukinię wymieszaj ze szczyptą soli i przełóż na cedzak. Po około 15-20 minutach odciśnij lekko cukinię i przełóż do miski. Płyn wylej.
- Do cukinii dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
- Placuszki smaż na małej ilości tłuszczu.
- Podawaj z jogurtem naturalnym.
Przepis inspirowany książką: „Tanie gotowanie z tego, co zostanie”.