Bezglutenowe placki ziemniaczano-kukurydziane to dobry pomysł na obiad lub kolację. Idealny kompan do surówki, tworzy wartościowy posiłek. Zobacz jakie proporcje składników przyjęliśmy w naszym domu. Zapraszamy!
Składniki do placków
- 1 kg ziemniaków, obranych i startych na tarce o drobnych oczkach,
- 1 puszka kukurydzy bez zalewy,
- 2 jajka,
- 2 łyżki mąki kukurydzianej,
- 2 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte przez praskę,
- przyprawa do ziemniaków pieczonych,
- tłuszcz do smażenia.
Przygotowanie placków ziemniaczanych
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i odstaw ciasto na 10 minut. Ziemniaki powinny puścić sok a mąka powinna zacząć wiązać.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż placki z obu stron na rumiano.
- Podaj z sosem czosnkowym i sałatką.
Przepis inspirowany książką: “Szybkie dania”.
Co zmienia mąka kukurydziana w plackach z ziemniaków?
Placki ziemniaczane z mąką kukurydzianą były naszym rodzinnym eksperymentem, wynikającym trochę z przypadku a jednak… bardzo udanym. Dzięki mące z kukurydzy ciasto nie było „gumowate”. W przypadku naleśników, lekko plastyczne ciasto daje lepszą strukturę potrawie. Natomiast tu placki wyszły bardziej puszyste i chrupiące niż zwykle.
Jestem zwolenniczką dodawania mąki do placków ziemniaczanych. Zdecydowanie preferuję kukurydzianą. Niewielka jej ilość (zerknij do proporcji w przepisie powyżej) pozwala lepiej związać ciasto na placki. Wówczas równoważy się „mokrość” jajka.