pizza Margherita

Pizza Margherita – hit dla dzieci, ale i dla par…

Mamo, zrobisz pizzę? A pomożesz?! I tak można bez końca, bo pizza Margherita to świetny pomysł na rodzinny czas, naukę przygotowania posiłków i zjedzenie czegoś, co małe rączki wykonały samodzielnie… Sprawdź, czy Wam też wyjdzie pyszny posiłek! Zapraszamy!

Składniki do Margherity:

  • włoskie ciasto na pizzę – przepis,
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego,
  • 2 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte przez praskę,
  • zioła do pizzy,
  • 200g sera mozarella, pokrojonego w plastry lub startego na tarce o dużych oczkach,
  • oliwa z oliwek,
  • liście bazylii.

Przygotowanie Margherity:

  1. Przygotuj włoskie ciasto na pizzę według przepisu.
  2. Przygotuj sos: koncentrat pomidorowy wymieszaj z 1-2 łyżkami oliwy, czosnkiem i ziołami do pizzy.
  3. Na przygotowany placek nałóż sos i rozsmaruj dokładnie.
  4. Posyp mozarellą i oprósz ziołami na wierzchu.
  5. Upiecz. Podaj z ułożonymi listkami bazylii i skropioną oliwą.

Przepis inspirowany książką: “Pizza, focaccia, bruschetta, piada”.

Najprostsza pizza świata, która ratuje niejeden kinderbal. Możesz ją podać w wersji codziennej, albo jako przekąskę. Jest świetną zabawą, ale i całkiem odżywczym daniem łączącym przy stole wegetarian, jak i smakująca mięsożercom.

Tym razem, w ramach zdradzania sekretów, powiemy Ci, że to świetny pomysł na randkę… Kształt serduszka podany na talerzu dla ukochanej osoby, rozczuli największego twardziela! Ciepła potrawa, lekko chrupiące brzegi i romantycznie rozciągający się ser w domowym zaciszu po ciężkim dniu…

Jeśli lubisz wypić kieliszek wina do pizzy, szukaj trunku dedykowanego serom, wytrawnego, opartego o owoce takiej jak wiśnie lub porzeczki w przypadku ciemnych win, winogrona dla win bezalkoholowych oraz jabłka w przypadku jasnego napoju.