Mamo, zrobisz pizzę? A pomożesz?! I tak można bez końca, bo pizza Margherita to świetny pomysł na rodzinny czas, naukę przygotowania posiłków i zjedzenie czegoś, co małe rączki wykonały samodzielnie… Sprawdź, czy Wam też wyjdzie pyszny posiłek! Zapraszamy!
Składniki do Margherity:
- włoskie ciasto na pizzę – przepis,
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego,
- 2 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte przez praskę,
- zioła do pizzy,
- 200g sera mozarella, pokrojonego w plastry lub startego na tarce o dużych oczkach,
- oliwa z oliwek,
- liście bazylii.
Przygotowanie Margherity:
- Przygotuj włoskie ciasto na pizzę według przepisu.
- Przygotuj sos: koncentrat pomidorowy wymieszaj z 1-2 łyżkami oliwy, czosnkiem i ziołami do pizzy.
- Na przygotowany placek nałóż sos i rozsmaruj dokładnie.
- Posyp mozarellą i oprósz ziołami na wierzchu.
- Upiecz. Podaj z ułożonymi listkami bazylii i skropioną oliwą.
Przepis inspirowany książką: “Pizza, focaccia, bruschetta, piada”.
Najprostsza pizza świata, która ratuje niejeden kinderbal. Możesz ją podać w wersji codziennej, albo jako przekąskę. Jest świetną zabawą, ale i całkiem odżywczym daniem łączącym przy stole wegetarian, jak i smakująca mięsożercom.
Tym razem, w ramach zdradzania sekretów, powiemy Ci, że to świetny pomysł na randkę… Kształt serduszka podany na talerzu dla ukochanej osoby, rozczuli największego twardziela! Ciepła potrawa, lekko chrupiące brzegi i romantycznie rozciągający się ser w domowym zaciszu po ciężkim dniu…
Jeśli lubisz wypić kieliszek wina do pizzy, szukaj trunku dedykowanego serom, wytrawnego, opartego o owoce takiej jak wiśnie lub porzeczki w przypadku ciemnych win, winogrona dla win bezalkoholowych oraz jabłka w przypadku jasnego napoju.