Pizza Margherita

Składniki:

  • włoskie ciasto na pizzę – przepis
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte przez praskę
  • zioła do pizzy
  • 200g sera mozarella, pokrojonego w plastry lub startego na tarce o dużych oczkach
  • oliwa z oliwek
  • liście bazylii

Przygotowanie:

  1. Przygotuj włoskie ciasto na pizzę według przepisu.
  2. Przygotuj sos: koncentrat pomidorowy wymieszaj z 1-2 łyżkami oliwy, czosnkiem i ziołami do pizzy.
  3. Na przygotowany placek nałóż sos i rozsmaruj dokładnie.
  4. Posyp mozarellą i oprósz ziołami na wierzchu.
  5. Upiecz. Podaj z ułożonymi listkami bazylii i skropioną oliwą.

Przepis inspirowany książką: “Pizza, focaccia, bruschetta, piada”.