pierś z kurczaka w cieście kokosowym

Pierś z kurczaka z cieście kokosowym

Pierś z kurczaka w wersji egzotycznej zachwyci wielbicieli kokosa. To bardzo dobry sposób, by odmienić popularne na polskich talerzach danie. Zobacz, jakie składniki są potrzebne.

Składniki:

  • 1 lub 2 filety z kurczaka (zależy ile zjecie)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki wiórków kokosowych bez konserwantów
  • około 1/4 szklanki wody
  • 1 jajko
  • przyprawa do kurczaka
  • 1 łyżka oliwy
  • tłuszcz do smażenia

Przygotuj wcześniej:

Filety pokrój w paski lub dużą kostkę. Mięso oprósz przyprawą do kurczaka i skrop oliwą, wymieszaj i odstaw na bok.

Gotowanie:

  1. W misce wymieszaj mąki i wiórki kokosowe.
  2. Dodaj jajko i wymieszaj. Cały czas mieszając wlewaj po trochę wody. Ciasto powinno być gładkie i być trochę gęstsze niż na naleśniki.
  3. Odstaw miskę z ciastem na około 5 minut.
  4. Na woku lub na dużej patelni rozgrzej tłuszcz.
  5. Kawałki mięsa obtaczaj w cieście, dodatkowo można obtoczyć jeszcze w samych wiórkach kokosowych.
  6. Smaż na bardzo gorącym oleju aż się zrumienią (3-4 minuty).
  7. Usmażone kawałki odłóż na ręcznik papierowy aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Takie kawałki kurczaka w cieście kokosowym można podać z ziemniakami, kaszą lub ryżem ugotowanym na sypko i ulubioną surówką.

Dla dzieci:

Takie kawałki kurczaka w cieście można też upiec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.

Przepis inspirowany książką: „Przepisy na pyszne mięsa Siostry Marii”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *