Pierś z kurczaka w wersji egzotycznej zachwyci wielbicieli kokosa. To bardzo dobry sposób, by odmienić popularne na polskich talerzach danie. Zobacz, jakie składniki są potrzebne.
Składniki:
- 1 lub 2 filety z kurczaka (zależy ile zjecie)
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki wiórków kokosowych bez konserwantów
- około 1/4 szklanki wody
- 1 jajko
- przyprawa do kurczaka
- 1 łyżka oliwy
- tłuszcz do smażenia
Przygotuj wcześniej:
Filety pokrój w paski lub dużą kostkę. Mięso oprósz przyprawą do kurczaka i skrop oliwą, wymieszaj i odstaw na bok.
Gotowanie:
- W misce wymieszaj mąki i wiórki kokosowe.
- Dodaj jajko i wymieszaj. Cały czas mieszając wlewaj po trochę wody. Ciasto powinno być gładkie i być trochę gęstsze niż na naleśniki.
- Odstaw miskę z ciastem na około 5 minut.
- Na woku lub na dużej patelni rozgrzej tłuszcz.
- Kawałki mięsa obtaczaj w cieście, dodatkowo można obtoczyć jeszcze w samych wiórkach kokosowych.
- Smaż na bardzo gorącym oleju aż się zrumienią (3-4 minuty).
- Usmażone kawałki odłóż na ręcznik papierowy aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Takie kawałki kurczaka w cieście kokosowym można podać z ziemniakami, kaszą lub ryżem ugotowanym na sypko i ulubioną surówką.
Dla dzieci:
Takie kawałki kurczaka w cieście można też upiec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
Przepis inspirowany książką: „Przepisy na pyszne mięsa Siostry Marii”